Ar putea Rusia să atace NATO? Putin își dezvăluie poziția

Ar putea Rusia să atace NATO? Putin își dezvăluie poziția

“Rusia nu și-a dezvoltat capacități militare ofensive peste mări, ci a răspuns numai la amenințările de securitate cauzate de extinderea NATO și a SUA către granițele sale”, a declarat președintele Vladimir Putin ziarului italian Il Corriere della Sera, citat de Russia Today.

În interviul dat publicației amintite, în ajunul vizitei sale în Italia, Vladimir Putin a subliniat că nu trebuie luată în serios “agresiunea rusă” la adresa Ocidentului, iar un conflict militar global este un lucru de neimaginat în lumea modernă.

“Cred că doar o persoană nebună, și numai într-un vis, și-ar putea imagina că Rusia va ataca brusc NATO. Cred că unele țări, pur și simplu profită de temerile oamenilor legate de Rusia”, a afirmat Putin.

Anumite țări și-ar putea cultiva în mod deliberat astfel de temeri, a adăugat Putin, spunând că ipotetic Statele Unite ar putea avea nevoie de o amenințare externă pentru a-și menține poziția de lider al alianței nord-atlantice.

Președintele Rusiei a invitat jurnaliștii să compare prezența militară globală a Rusiei cu aceea a NATO și a SUA, precum și nivelul cheltuielilor militare. De asemenea, el a cerut să se analizeze pașii făcuți de fiecare parte în legătură cu Tratatul racheteleor anti-balistice, de la prăbușirea Uniunii Sovietice.

Politica militară a Rusiei “nu este una globală, ofensivă sau agresivă”, a subliniat Vladimir Putin, adăugând că Rusia “nu are practic baze militare în străinatate”, iar puținele care există, i-au rămas de pe vremea Uniunii Sovietice.

De fapt, Rusia a acționat în vederea reducerii prezenței sale militare la nivel global, în timp ce Statele Unite au facăut exact opusul. “Ne-am desființat bazele noastre din diferite regiuni ale lumii, inclusiv din Cuba, Vietnam și altele”, a spus Putin.

“Vă invit să publicați o hartă a lumii în ziarul dvs. și să marcați toate bazele militare americane pe ea. Veți vedea diferențele”, a arătat liderul de la Kremlin.

Vladimir Putin a remarcat și faptul că totalul cheltuielile militare ale țărilor NATO sunt de zece ori mai mari decat cele ale Federației Ruse. Sursa: Ro.blasting.news.com.

Gh. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *