Aquatim a găsit soluția în ceea ce privește inundarea străzilor în Timișoara

Aquatim a găsit soluția în ceea ce privește inundarea străzilor în Timișoara

- in Locale, Social, Stiri, Utile
0

Aquatim s-a alăturat recent unui important program european ce susține inovația, în lupta pentru adaptarea la schimbările climatice. Este vorba de programul Climate KIC (Knowledge Innovation Community) al Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT).

Prof. dr. ing. Ilie Vlaicu, director general, a explicat că la invitația Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, partener național Climate KIC, Aquatim a lansat o provocare legată de colectarea și utilizarea apei de ploaie experților înscriși în sesiunea 2020 Pioneers into Practice (Pionieri în practică – PIP), componentă educațională a programului menționat, bazată pe o combinație de practică și ateliere interactive de lucru.

Un grup de cinci „pionieri” Climate KIC, experți în domenii legate de schimbările climatice, a răspuns provocării Aquatim, urmând ca în următoarele luni să pregătească un pachet de recomandări și abordări inovative ce ar putea fi aplicate pentru reducerea volumului de apă de ploaie preluat de sistemul de canalizare.

Evenimentele meteo extreme, cum ar fi ploile de intensitate mare, pun la grea încercare canalizarea din orașe, debitul adus de precipitațiile scurse de pe suprafețele construite depășind și de 10 ori capacitatea sistemului.

Diminuarea volumului vehiculat de canalizare face diferența, în astfel de cazuri, între străzi inundate și o infrastructură funcțională.

Redirecționarea apei de ploaie pentru ca aceasta să nu ajungă în canalizare este, însă, un aspect dorit de Aquatim pe termen lung, ca o nouă normalitate.

Mai puțină apă în canalizare înseamnă un proces mai eficient de epurare, economie de energie electrică pentru pompare și, indirect, un consum mai responsabil de apă, în cazul în care apa de ploaie este valorificată pentru irigații sau la diverse instalații.

Companiile de apă trebuie să se preocupe de abordarea situațiilor de acest fel, schimbările climatice, fiind, din păcate, o realitate.

Experții PIP au primit cu interes tema Aquatim și și-au propus să vină în sprijinul companiei de apă cu câteva idei practice, simple și creative de colectare a apei de ploaie în gospodărie, dar și cu soluții mai complexe, pentru consumatorii mari. Proiectul de grup vizează și schimbarea percepției și comportamentului legate de acest subiect, prin promovarea beneficiilor cu impact climatic, dar și economic, aduse de valorificarea apei de ploaie.

“Aquatim susține abordarea proactivă și colaborarea interdisciplinară pentru rezolvarea problemelor generate de schimbările climatice, cum ar fi managementul resurselor, sustenabilitatea, eficiența energetică, probleme cu care se confruntă întreaga omenire, fie că este vorba de comunități, organizații sau guverne”, a mai spus dr. ing. Ilie Vlaicu, managerul Aquatim.
Gh. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *