Aquatim a continuat extinderea și reabilitarea rețelelor de apă și canalizare în mai multe localități din județul Timiș, anul acesta

Aquatim a continuat extinderea și reabilitarea rețelelor de apă și canalizare în mai multe localități din județul Timiș, anul acesta

- in Locale, Social, Stiri
0

Aquatim a continuat investițiile, atât din fonduri nerambursabile, cât și din fonduri proprii, anul acesta. „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Timiș, în perioada 2014-2020”, constituie o parte a Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM), care asigură finanțarea principalelor priorități de dezvoltare ale României în acord cu angajamentele asumate în Acordul de Parteneriat și cu obiectivele Strategiei Europa 2020.

Obiectivul general al proiectului îl constituie dezvoltarea unor sisteme durabile de alimentare cu apă și apă uzată, prin investiții pentru lucrări de infrastructură de mediu. Acest proiect îmbunătățește infrastructura de apă și canalizare în 81 de localități din județul Timiș, prin realizarea a 22 de stații de tratare a apei, 483 km de conducte de alimentare cu apă, 6 stații de epurare și 412 km de rețele de canalizare.

Valoarea totală a proiectului este de 239,5 milioane de euro, din care 180,4 milioane de euro fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană.

Finanțarea este asigurată în proporție de 75,35% de Uniunea Europeană, 16,88% de la bugetul de Stat, 6% co-finanțare Aquatim și 1,77% de la bugetul local.

În anul 2022 s-au semnat 7 contracte de lucrări aferente proiectului, atât pentru extinderea și reabilitarea rețelelor de apă și canalizare în mai multe localități din județul Timiș cât și pentru  proiectarea și execuția unor stații de tratare a apei potabile și de epurare a apelor uzate, astfel că la finalul anului 2022 sunt semnate 31 contracte de lucrări. Tot anul acesta, s-au emis 15 ordine administrative de începere a lucrărilor pentru o parte din contractele semnate. Pentru locuitorii municipiului Timișoara, proiectul prevede extinderea/reabilitarea rețelelor de apă și canalizare pe 92 de străzi, modernizarea Stației de Tratare a Apei Potabile Bega, o linie de valorificare energetică a nămolului și un sistem SCADA regional. În 2022 s-au emis ordinele administrative și au început lucrările pe o parte din străzile incluse în proiect, precum și la Stația de Tratare a Apei Potabile Bega. Totodată, au început lucrările la noua linie de valorificare energetică a nămolului de la Stația de Epurare din Timișoara“, spune directorul Aquatim, Ilie Vlaicu.

Sistemul este o premieră în România. Instalația va transforma în gaz de sinteză substanța organică din nămol. Prin arderea gazului, se generează energie termică folosită pentru procesul de uscare și  pentru producerea de curent electric folosit ulterior la încălzirea spațiilor tehnologice.

Cantitatea de nămol care poate fi prelucrată este de peste 4 tone/h, adică aproximativ 100 tone/zi. (nămol cu conținut de 28% substanță uscată).

Se estimează că instalația de valorificare a nămolului va consuma circa 2.300.000 kW/an, dar va produce 2.400.000 kW/an, deci cantitatea de energie electrică produsă va acoperi cantitatea de energie consumată. Sistemul va funcționa fără aport de energie electrică suplimentară de la rețea.

La finalul procesului, rezultă o cantitate foarte mică de cenușă, care nu este considerată deșeu periculos și care poate fi utilizată în industria materialelor de construcții.

În ceea ce privește investițiile din fondurile proprii ale Aquatim, în anul 2022 au fost finalizate lucrări de extindere/reabilitare rețele de apă și canalizare sau de optimizare a proceselor de tratare și epurare în mai multe localități din județul Timiș, dintre care amintim: Săcălaz, Hitiaș, Sârbova, Cărpiniș, Deta, Ianova, Curtea, Criciova, Sacoșu Turcesc, Recaș, Jimbolia. De asemenea, s-au desfășurat lucrări de extindere și reabilitare a rețelelor pe mai multe străzi și bulevarde din Timișoara. Valoarea totală a lucrărilor recepționate în 2022 este de peste 16.500.000 lei.

Totodată, au continuat lucrările la viitorul Muzeu al Apei, care și-a deschis porțile în avampremieră timp de câteva săptămâni în această toamnă. Deschiderea oficială va avea loc anul viitor, odată cu finalizarea tuturor lucrărilor de reabilitare a clădirilor care formează complexul muzeal. Valoarea investiției din fonduri proprii ale Aquatim este de peste 7.500.000 lei, iar muzeul constituie contribuția noastră la programul Timișoara, capitală culturală europeană în 2023.

În prezent sunt în curs de execuție lucrări din fonduri proprii în valoare de peste 31.000.000 lei, atât în județ, cât și în Timișoara.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *