Aproape 6.000 de kilograme la hectar, producție medie la grâu, în 2022, în Timiș

Aproape 6.000 de kilograme la hectar, producție medie la grâu, în 2022, în Timiș

Conform Direcției pentru Agricultură Județeană Timiș, la grâu, recoltatul s-a încheiat cu o medie de 5.900 kg la ha, de pe cele 136.500 de ha. Au fost fermieri care au scos și 7.000 – 8.000 kg la ha. De ce totuși au ieșit aceste rezultate bune, în condițiile climatice dificile din acest an?

Simona Jurcă, directorul adjunct al Direcției pentru Agricultură Județeană Timiș, a explicat: ”În primul rând, fermierii au știut să aplice la timp tehnologiile și tratamentele corecte de cultură. Au fost și ploile care au venit și au ajutat mult în prima parte a anului și au favorizat dezvoltarea cerealelor păioase. Apoi, precipitațiile au fost tot mai firave, dar totuși au ajutat grâul și rapiță să ajungă cu bine la final. În Timiș, nu am avut probleme la culturile de toamnă. În schimb, avem probleme la culturile de primăvară – porumb și floarea soarelui – din cauza secetei. Suntem în proces de evaluare!” În Timiș, au fost  3.144 de ha cu triticale cu o producție medie de 3.800 kg la ha, orzul a fost recoltat de pe 17.549 de ha și au ieșit 4.800 kg în medie, rapița a fost recoltată de pe 19.500 ha și s-a obținut o producție medie de 3.100 kg la ha”.

La grâu e bine. Lumea este mulțumită la păioase. Pe de altă parte, și prețurile sunt acceptabile. Anul acesta nimeni nu o să iasă în pierdere la cereale păioase. Dacă nu vom putea să dezvoltăm un sistem amplu de irigații, nu vom mai putea să facem agricultură în viitor, dat fiind că verile vor fi tot mai fierbinți și secetoase. Nu te mai poți baza pe precipitațiile căzute în urmă cu doi – trei ani sau de la un an la altul, fiindcă sunt tot mai rare și în cantități mici. S-a schimbat clima, iar agricultură a devenit o loterie: dacă plouă, facem producție, dacă nu, nu!“, a subliniat directorul DAJ Timiș, Codruț Ancheș.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *