4,6 milioane de români, adică un sfert din populaţia ţării, sunt expuşi riscului de sărăcie. Cei mai expuşi sunt tinerii şi vârstnicii care trăiesc singuri, dar şi persoanele de etnie roma.
Cum era de aşteptat, sărăcia este de 3 ori mai mare la sat decât la oraş. Aproape 40% din locuitorii din mediul rural se află în risc de sărăcie. Potrivit aceluiaşi raport, 1 din 3 copii din România trăiesc în sărăcie. Cele mai sărace zone din România sunt nord-estul şi sud-estul ţării. Pentru a combate sărăcia, Guvernul vrea să creeze locuri de muncă, să ofere locuinţe sociale şi să acorde ajutoare sociale celor care dovedesc că sunt în căutarea unui loc de muncă. Numărul românilor săraci 2008: 5 milioane 2013 : 4,6 milioane 2020: 4,4 milioane GRUPURI VULNERABILE Copiii Entia roma Vârstnicii singuri REGIUNI EXPUSE LA SĂRĂCIE Nord-est : 33% Sud-Est 30% SĂRĂCIA ÎN CIFRE 1 din 3 copii trăiesc în sărăcie SĂRĂCIA ÎN CIFRE 38% din populaţia rurală se află în sărăcie –scrie stirileprotv.ro.
Descoperirea limitei „lăţimii de bandă” mentale ar putea schimba în mod fundamental modul în care ne gândim la sărăcie. O echipă de cercetători a publicat un studiu revoluţionar în ediţia de astăzi a jurnalului Science în care concluzionează că sărăcia impune o încărcare cognitivă atât de mare asupra săracilor, încât aceştia nu mai au suficientă lăţime de bandă încât să facă multe dintre lucrurile care le-ar permite să iasă din sărăcie, cum ar fi să meargă la cursuri de noapte, să caute o slujbă nouă sau chiar să-şi amintească să plătească facturile la timp.
Într-o serie de experimente efectuate de cercetători de la Universităţile Princeton, Harvard şi de Warwick, oamenii cu venituri reduse care au fost stimulaţi să se gândească la problemele lor financiare au obţinut rezultate slabe în mai multe teste de cogniţie, fiind apăsaţi de o încărcare cognitivă echivalentă cu ratarea unei nopţi de somn. Spus cu alte cuvinte, sărăcia a impus o povară mentală echivalentă cu pierderea a 13 puncte de IQ, adică o diferenţă cognitivă similară celeia observate între adulţii normali şi alcoolicii cronici –explică descopera.ro.
G. M.