Aplicație “stop ambrozie”, la nivelul județului Timiș

Aplicație “stop ambrozie”, la nivelul județului Timiș

- in Administratie, Locale, Stiri
0

Președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra a lansat o aplicație prin care locuitorii județului pot reclama terenurile pe care se găsește ambrozie.

Mai exact, este vorba de o aplicație stopambrozie.cjtimis.ro prin care puteți face o sesizare despre terenul pe care se găsește planta, se face o poză cu telefonul mobil care va fi atașată sesizării. Sesizarea va fi trimisă la responsabilii de mediu de la Consiliul Județean, care vor identifica locația și interveni. Dacă este domeniul public al unei primării, va fi notificată acea primărie pentru a se interveni.

Am reușit să facem un prim pas în proiectul pe care l-am demarat pentru combaterea ambroziei. Astăzi vom lansa o aplicație la nivelul județului Timiș, care are rolul de a cunoaște planta și ce efect dăunător are asupra populației, dar și să ne implicăm efectiv. Cred că este important rolul de voluntariat atunci când identificăm o astfel de problemă”, a spus președintele CJT, Călin Dobra.

Proiectul pentru combaterea ambroziei face parte din programul OcroTim lansat de președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra. La lansarea aplicație, care a avut loc pe un teren plin cu ambrozie din județul Timiș, au participat profesorul universitar Carmen Bunu Panaitescu, de la Oncogen, prorectorul Radulov Isidora și decanul Florin Imbrea, de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I Al României” din Timişoara.

Am sesizat că această problemă a alergiei la ambrozie face mari daune oamenilor din județul nostru. Au fost ani de zile care din cauza acestei plante de care nu se știa prea multe oamenii sufereau, credeau că sunt răciți și luau antibiotice. Prin posibilitatea de a identifica alergia la ambrozie, am fost primii care am spus la nivel local care am spus că este o problemă publică și de peste 18 ani monitorizăm plantă. Mai mult de jumătate din locuitori sunt alergici la această plantă, deși alergeni sunt peste tot. În perioada august-septembrie alergologii, medici oreliști din Terapie Intensivă se confruntă cu cazuri din ce în ce mai severe de alergie la ambrozie, care se manifestă prin grave modificări a ceea ce înseamnă respirația, rinită și rinoconjunctivită care se complică cu simptome de astm care duc la criză și necesitatea de a se prezenta în terapia de urgență”, profesorul universitar Carmen Bunu Panaitescu.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *