Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului (APDT), cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, organizează la Timișoara, prima Conferința Națională a Ghizilor de Turism din România, în perioada 31 octombrie -3 noiembrie.
Contextul creat de alegerea Timișoarei drept Capitală Culturală Europeană a anului 2021 a atras atenția României asupra acestei regiuni și a creat oportunitatea dezvoltării turismului în zonă, industria ospitalității jucând un rol important în acest sens.
Peste 100 de ghizi din cadrul Federației Naționale a Ghizilor de Turism din România sunt așteptați în Timișoara și Arad, unde vor avea ocazia de a descoperi – dincolo de obiectivele turistice și ofertele de cazare, masă și transport – tot ce are mai frumos această parte a României: multiculturalitate, avangardism, efervescență, toleranță și deschidere spre nou.
Astfel, vineri, 1 noiembrie, seara, peste 110 ghizi de turism din România au participat la o frumoasă seară bănățeană la restaurantul Nora din Timișoara și au putut să descopere live minunatele tradiții folclorice și delicioasele bucate locale. Cu acest prilej, a avut loc o prezentare de port popular și de dansuri ale minorităților, iar invitat special a fost marele interpret de muzică populară Petrică Moise cu formația sa Virtuozii Banatului, care au susținut un impresionant spectacol folcloric.
”Anul acesta am reușit să organizăm la Timișoara prima Conferința Națională a Ghizilor de Turism din România, în încercarea noastră de a promova mai mult la nivel național Timișul și Timișoara și de atrage turiștii în această zonă extraordinar de frumoasă prin obiectivele turistice pitorești și de mare atracție pe care le are. Ghizii au fost duși în zone unde tradițiile și multiculturalismul bănățean sunt bine conturate și care sunt posibile destinații pentru turiștii lor pe care îi vor avea în viitor. Le-am prezentat obiectivele Timișoarei – Capitală Culturală Europeană, le am explicat cum de a reușit Timișoara să devină capitală Culturală Europeană. De asemenea, i-am plimbat prin gastronomia locală tradițională specifică Timișului și Banatului. Ghizii au făcut și câteva tururi de oraș pe la obiectivele turistice importante. Unul dintre acestea de care au fost foarte impresionați a fost Memorialul Revoluției de la Timișoara. Obiectivul principal este să punem Timișul, Timișoara și Banatul pe harta națională a turismului. Am vrut să arătăm că Timișoara și Timișul reprezintă obiective turistice foarte importante, iar românii merită să vină aici să le viziteze. Vrem ca această zonă să fie în atenția ghizilor și a întregii țări”, a declarat Delia Barbu, directorul ADPT Timiș.
Gh. M.