Apartamentele scoase la vânzare în Timișoara sunt tot mai scumpe. Prețul mediu solicitat pentru apartamentele din Timișoara puse în vânzare pe parcursul anului trecut a fost de 1.568 euro/mp util, cu 7% mai mare decât cel aferent lui 2023. Luna trecută, Indicele Imobiliare.ro a atins valoarea de 1.746 euro/mp util.
Apartamentele vechi se vând în continuare cu prețuri mai mici decât cele noi. În cazul acestora, prețul mediu solicitat de proprietari a fost, în februarie, de 1.710 euro/mp util, cu 13% mai mare decât în perioada similară a anului trecut.
Locuințele aflate în blocuri finalizate în ultimii cinci ani sunt mai scumpe. Acestea de vând în Timișoara cu un preț mediu de 1.955 euro/mp util, cu 9% mai mare decât cel practicat în urmă cu un an.
Tot în 2024, s-au căutat cumpărători pentru aproximativ 15.500 de apartamente. Numărul proprietăților din piață a scăzut considerabil, cu 19%, față de 2023.
„Această reducere dramatică a ofertei a fost un factor important, dar nu singurul, care a stat la baza scăderii observate în cerere până la sfârșitul lui 2024. În unele zone ale orașului oferta s-a diminuat atât de mult încât potențialii cumpărători care și-ar fi dorit să facă o achiziție acolo nu au avut de ales decât să aștepte listarea unor noi proprietăți la vânzare. Un alt factor care a dus la reducerea numărului de leaduri trimise de către timișoreni în 2024 față de 2023 a fost dat de faptul că cei care își doresc să cumpere sunt mult mai informați decât în trecut și știu din start în ce limite se încadrează bugetul lor și ce pot obține cu banii pe care îi au sau îi pot împrumuta de la bancă, motiv pentru care merg țintit către proprietățile potrivite și nu contactează ca în trecut diverși vânzători pentru ca abia apoi să-și facă o idee clară cu privire la locuința pe care o pot cumpăra”, a informat Imobiliare.ro.
Creditul mediu accesat la nivelul județului Timiș prin intermediul brokerilor din rețeaua Imobiliare.ro Finance a ajuns, în primele două luni ale acestui an, la valoarea 71.169 de euro.
Instabilitatea politică aparută pe fondul alegerilor prezindențiale este un al treilea aspect care a avut un impact la nivelul cererii imobiliare în ultima parte a anului trecut și va continua, cel mai probabil, să-și facă simțită influența cel puțin până în vara lui 2025.