Andrei Pleșu – Doctor Honoris Causa Litterarum Humaniorum al UVT

Andrei Pleșu – Doctor Honoris Causa Litterarum Humaniorum al UVT

- in Actualitate, Educatie, Locale, Stiri
0

Universitătatea de Vest din Timișoara i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa Litterarum Humaniorum filosofului și scriitorului  Andrei Pleșu joi, 26 aprilie. Ceremonia a avut loc în această dimineață și a beneficiat de un public numeros în Aula Magna „Ioan Curea” a Universității, studenți și timișoreni interesați de personalitatea Andrei Pleșu.

Universitatea de Vest din Timișoara este mereu preocupată să-și apropie valorile incontestabile ale diverselor domenii de excelență, să ofere studenților modele demne de urmat. Universitate noastră primește astăzi în comunitatea sa academică pe dl Andrei Pleșu, o personalitate remarcabilă a culturii române din ultimele decenii, un scriitor, filosof și estetician de excepție. Este o mare responsabilitate și suntem onorați să vă avem, începând din acest moment, alături, în calitate de coleg”, a transmis rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea, audienței din Aula Magna a UVT.

Sunt mișcat evident să fiu onorat cu un asemenea titlu la Timișoara, deși nu vă ascund și nu e o cochetărie, nu e ușor sa-ți auzi numele atât de des și să capeți impresia că ai de raportat o mulțime de isprăvi. Nu vreau să intru în detalii de psihologie abisală proprie, dar în orice caz, fapt e că un titlu ca acesta conferit la Timișoara mă emoționează în mod deosebit fiindcă că am o admirație specială pentru Timișoara și o sumedenie de prieteni și o foarte specială amintire personală, pentru că atunci când aveam vreo 20 de ani m-am îndrăgostit de o timișoreancă (…), dar n-am putut rămâne împreună pentru că ea mi-a spus… dacă vrei să rămânem împreună, vino la Timișoara, că eu la București nu pot să trăiesc. Încet, încet, am înțeles ce voia sa spună. Nu mai vorbesc de ce a însemnat Timișoara în schimbarea radicală care ne-a fost dăruită în 1989”, a spus Andrei Pleșu în deschiderea discursului său.

Gh. M.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *