Ana Blandiana, la UVT: ”Capitalismul a învins în China și s-a globalizat cu cel din piețele planetei”

Ana Blandiana, la UVT: ”Capitalismul a învins în China și s-a globalizat cu cel din piețele planetei”

- in Educatie, Locale, Stiri
0

Ana Blandiana a susținut joi, 28 martie, la Universitatea de Vest Timișoara prelegerea „Un memorial între două Europe”. Moderator a fost Mircea Mihăeș. Scriitoare (autoare a 26 de cărți publicate în română și a 60 de volume apărute în 26 de limbi) și luptătoare pentru libertatea civică din România, Ana Blandiana s-a născut la Timișoara, fiind membru corespondent al Academiei Române din anul 2016.

După absolvirea Facultății de Filologie din Cluj-Napoca, Ana Blandiana a debutat în revista Tribuna din același oraș. S-a numărat printre fondatorii Alianței Civice (președinte între 1991-2002), urmând ca în 1993 să inițieze, împreună cu Romulus Rusan, Memorialul Sighet, iar în aprilie 1995, Academia Civică, pe care le conduce de la începuturi până în prezent. Cu multe premii literare de-a lungul anilor, poeta a întreprins – ca invitată a unor universități, academii, organizații culturale – mai multe călătorii de documentare și studiu în diverse țări europene și a participat la congrese și festivaluri de poezie.

Amintim că de numele Blandianei se leagă câteva inițiative de anvergură ale societății românești libere. Este vorba de înființarea în 1990 a Clubului Poeziei, al Eseurilor și al Romanului (PEN) pe care l-a și condus, apoi de Alianța Civică, căreia i-a fost președinte, și înființarea Memorialului Sighet dedicat victimelor comunismului.

Realizarea Memorialului Sighet nu a fost un scop în sine, ci un mijloc, nu ne-am propus să realizăm o capodoperă de muzeografie. Ceea ce ne-am propus și am căutat cu disperare a fost un mijloc de resuscitare, de redefinire a unei generații căreia, spălându-i-se creierul, nu mai știa nici de unde venea, nici spre ce se îndrepta, incapabilă să transmită generației următoare ceea ce trebuia să transmită. Muzeul de la Sighet este locul în care tinerii învață ceea ce nici școala, nici părinții nu au fost în stare să le transmită. Trebuie să amintim că ura și fanatismul continuă să există chiar dincolo de dispariția formelor instituționale ale comunismului. Comunismul a dispărut ca instituție, dar nu ca și mentalități. Dacă ne-am întreba în ce măsură comunismul mai există în perioada istorică pe care o trăim de 30 de ani contradictorie și lipsită de personalitate pentru a avea un sens de sine stătător și în ce măsură mai există o amenințare și un risc din partea comunismului, răspunsul ar fi că din punct de vedere politic, economic, financiar, al drepturilor omului într-o neglijabilă măsură acesta mai poate fi găsit, dar din punctul de vedere al mentalităților, al politicilor de selecție al oamenilor, al dorinței și nevoii de manipulare, el există într-o măsură foarte mare, atât de mare încât să greveze mecanismele statului de drept. La urma urmelor istoria poate da înapoi, fără să treacă pe treptele pe care le-a parcurs și să ajungă exact în aceleași loc. Amestecul indigest dintre capitalism și comunism în China îl pune pe Marx în paranteză. Capitalismul a învins în China și s-a globalizat cu cel din piețele planetei în timp ce represiunea de tip comunism se adaptează cu rețelele de socializare. În pofida apartenenței la Uniunea Europeană, a controlului mecanismelor financiare internaționale, a prezenței multinaționalelor și a apariției miliardarilor, ceea ce se întâmplă de trei ani în România luând uneori forme atât de cunoscute de dinainte de 1989, încât un elementar spirit analitic ne obligă să devenim suspicioși și să observăm că, dacă uneori exagerăm invocând traume mai vechi, trebuie să mărturisesc că, în timpul tulburelui stradal al apei de acum câteva zile din București, nu m-am putut împiedica să îmi aduc aminte povestea apei otrăvite de la revoluție menită să deturneze atenția de la lucruri infinit mai grave. În fostele țări comuniste, comunismul ar putea supravețui prin cea mai rea dintre componentele sale – lipsa libertății”, a spus Ana Blandiana, joi seara la Universitate de Vest Timișoara.