Americanii sunt interesați de cânepa produsă la SCDA Lovrin să o folosească în domeniul sănătății

Americanii sunt interesați de cânepa produsă la SCDA Lovrin să o folosească în domeniul sănătății

- in Agricultura, Economie, Locale, Stiri
0

Conf. univ. dr. Marinel Horablaga, directorul Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Lovrin (SCDA) Timiș, a dezvăluit că producția de cânepă produsă la Lovrin a trezit interesul cercetătorilor americani din domeniul sănătății. De ce?

Avem promisiuni de la specialiștii din SUA pentru o colaborare în domeniul medical pentru extracția de CBD din cânepa produsă la Lovrin. Se pare că americanii s-au îndrăgostit de cânepa noastră și vor să o folosească astfel ca și medicament, fiindcă are cea mai mare concentrație de CBD. În plus arealul nostru din Timiș este propice pentru cultivarea cânepei. În 2020, vom pune în vânzare noul soi de cânepă, Teodora, creat de prof. Valeriu Tabără, cu echipa lui, pentru fuior, de o calitate mult mai bună față de ce aveam până acum, soi omologat în 2019”, a spus Marinel Horablaga, directorul SCDA Lovrin.

Până acum, La SCDA Lovrin au fost create și cultivate 4 soiuri de cânepă. Primul a fost Lovrin 110, în anii 70. Celelalte soiuri sunt Silvana, unul specific pentru fibră, Armanca, un soi mixt, atât pentru fibră, cât și pentru sămânță, și Teodora, nume date după nepoatele prof. univ. dr. Tabără.

Teodora este un soi specific pentru fibră, foarte eficient și de mare calitate. Are o capacitate de producție de 5 tone de fibră la hectar. Nicio altă plantă textilă nu mai furnizează fibră naturală într-o cantitate așa de mare, dar și de calitate. La nivelul Uniunii Europene sunt soiuri create cu un coeficient redus de THC pentru a nu fi utilizate ca și drog. Așa este și Teodora. Planta s-a distins în culturile comparative de la Lovrin cu producții de mai mari de peste 10-12%. Apoi produsul a fost trimis la institut de testare a soiurilor. Comisia de acolo a luat decizia să îl omologheze în 2019”, a explicat prof. Tabără.