Ambulanţa pentru monumente Banat caută voluntari pentru salvarea monumentelor din Caraş şi Timiş

Ambulanţa pentru monumente Banat caută voluntari pentru salvarea monumentelor din Caraş şi Timiş

- in Actualitate, Locale, Stiri
0

Ambulanţa pentru monumente Banat are nevoie de voluntari pentru salvarea monumentelor din judeţele Caraş şi Timiş, propunându-şi să facă câteva intervenţii de urgenţă în aceste două judeţe.

Intervenție de urgență la Eftimie-Murgu, 9-12 iulie. “Moara Îndărătnica de la perete”, probabil cea mai veche moara de la Rudăria,  se află într-o stare avansată de degradare. Abandonată în urma unei viituri care a spulberat alte mori mai tinere şi mai zdravene, Îndărătnica noastră, a hotărât să reziste până când va putea să macine din nou făină.  Tocmai de aceea, Ambulanţa pentru Monumente Banat, invită voluntari, între 9 şi 12 iulie, să-şi suflece mânecile, împreună cu oamenii din sat, în încercarea de a readuce la viaţă această valoroasă moară. Intervenţia va presupune, în principiu, înlocuirea învelitorii foarte degradate din şindrilă. Alături de voluntari, va lucra şi un meşter şiţar din sat, care ne va iniţia în tainele acestui meşteşug arhaic. Această intervenţie este sprijinită de Primăria din Eftimie Murgu, care va ajuta cu toată logistica necesară, inclusiv masa şi cazarea în sat.

Proiectul Ambulanța monumente Banat este coordonat de către Asociaţia pentru Patrimoniu Activ- PACT în parteneriat cu Asociaţia Monumentum, cea care a dat naştere acestui proiect în Transilvania, Facultatea de Arhitectură şi Urbanism Timişoara, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Caraş- Severin.