În acest număr vom prezenta compatibilităţile alimentare şi câteva beneficii pentru sănătate a consumului de fructe :
- Amidon (pâine, paste, cartofi, orez, cereale-fulgi, mălai) cu grăsimi vegetale presate la rece. Grăsimile solidificate prin hidrogenare de tip margarină nu sunt sănătoase, nici slănina sau seul deoarece se asimilează mai greu şi pot produce depuneri în organism.
- Proteine cu proteine de acelaşi tip : peşte cu peşte ; leguminoase (linte roşie cu cea verde ; fasole de diferite tipuri), nuci cu alune de pădure, seminţe de dovleac, ouă, ciuperci cu ciuperci. Amestecul dintre proteine de tipuri diferite cere enzime proteaze specifice, ceea ce întârzie digestia.
- Fructele proaspete dulci se pot combina cu migdale, miere, curmale, stafide, prune uscate, smochine uscate hidratate. Fructele proaspete acide se combină cu fructe oleaginoase. Fructele oleaginoase se combină cu cerealele, cartofii, verdeţurile, lămâile şi roşiile.
Fructele trebuie consumate la o masă separat, numai ele. Astfel componentele vor fi absorbite eficient. Componentele din fructe, cum ar fi hidraţii de carbon, proteinele sub formă de aminoacizi şi grăsimile sub formă de acizi graşi sunt absorbiţi direct şi nu necesită un consum mare de energie în procesele digestive.
Fructele uscate se recomandă a fi consumate în cantităţi mici, deoarece, ajunse în stomac, concentrează acidul clorhidric prin fenomenul de hidratare. Se produc senzaţii de arsuri în cazul cantităţilor mari de fructe uscate.
Beneficiile pentru sănătate ale consumului de fructe sunt :
- fructele zemoase cum sunt pepenii verzi şi galbeni, perele, piersicile, cireşele combat artritele, constipaţia şi purifică sângele ;
- fructele foarte acide cum sunt lămâile, grapefruit-ul, merişorul, rodia şi vişinele sunt astringente, febrifuge şi dizolvă nisipul şi calculii renali şi biliari.
Pentru informatii suplimentare nu ezitati sa contactati
Dietofitoterapie Ing. Jeran Cohen-Vida
http://www.ghidulmedical.com/ro/tm/dietoterapiecohen-vidajean/