După cum promiteam în articolul precedent, ne propunem în cele ce urmează să prezentăm combinaţiile incompatibile, pe care le facem în alimentaţie în mod curent:
- Combinaţia acid / amidoane
Alimentele acide, cum ar fi murăturile, roşiile, oţetul, etc. inhibă amilaza salivară care desface în prima fază amidonul din cartofi sau cereale prelucrate sub formă de pâine, paste, produse de patiserie. De asemenea, fructele acide vor deranja digestia amidonului şi chiar se va produce fermentarea fructozei, ducând la balonări.
- Combinaţia proteine / amidoane
Această combinaţie duce la o digestie prelungită, datorită faptului că proteinele folosesc acidul clorhidric din stomac, care distruge enzimele amilazice. Digestia devine incompletă şi ineficientă. Exemplu de astfel de combinaţie : carne cu pâine. Cele două tipuri de alimente, proteine şi amidoane, se combină, fiecare, doar cu salate de crudităţi, care sunt neutre chimic.
- Combinaţia proteină / proteină
Proteine diferite necesită enzime specifice şi timp de digestie diferit. Se va consuma, deci, un singur tip de proteină.
- Combinaţia grăsimi / proteine
Grăsimile inhibă fluxul sucului gastric, acid necesar pentru digestia proteinelor. Uleiurile, untul, avocado nu trebuie utilizate împreună cu nucile, ouăle, peştele, alimentele din carne.
- Combinaţia glucide / proteine
Glucidele din fructe, cele industriale şi mierea inhibă secreţia sucului gastric interferând cu digestia proteinelor, care durează mai mult timp. Apare, astfel, fenomenul de fermentare a zaharurilor cu apariţia balonărilor.
- Combinaţia glucide / amidon
Glucidele din fructe, zahăr sau miere vor inhiba secreţia de amilază salivară care digeră amidonul. Glucidele sunt întârziate în stomac de digestia amidonului, ceea ce duce la fermentaţie. Produsele de cofetărie sau consumul de fructe cu cereale sunt un exemplu de combinaţie incorectă.
Dietofitoterapeut
Ing. Jean Cohen-Vida
Pentru informatii suplimentare nu ezitati sa contactati Dietofitoterapie Cohen-Vidahttp://www.ghidulmedical.com/ro/tm/dietoterapiecohen-vidajean/