Nu seamănă deloc cu cel mai mare comandant şi strateg militar din istorie – Alexander. Doar o pură coincidenţă de nume… Alexandru Macedon a fost la vremea lui stăpânul celui mai mare imperiu cucerit vreodată. A realizat totul până la 32 de ani… Inginerul Alexander Hirschvogel împlineşte azi, 30 septembrie, 35 de ani. Ultimii 10 ani şi i-a petrecut în învăţământ. Nu este un erou, dar ar putea fi într-o altă societate… În ultimii opt ani, Alex, cum îl ştiu prietenii, a şcolit sute de copii ai Aninei, iar din mâinile lui au ieşit zeci de “meseriaşi”. Nu şi-a bătut niciodată joc de oră şi nu a intrat niciodată în clasă doar pentru a face figuraţie.
Omul sfinţeşte locul nu este doar o vorbă în vânt, cândva unul dintre cele mai oropsite licee din Caraş – Severin, „Mathias Hammer” din Anina. Acum liceul poate concura cu liceele de top din Caraş-Severin. Oamenii au pus preţ la Anina pe ceea ce fac şi au dat naştere unor laboratoare incredibile. Dacă directorul genereal de la Mathias Hammer, Cornel Boboescu şi-a amenajat pe când era doar profesor un super laborator de limba şi literatura română, colegul său directorul adjunct Alexander Hirschvogel a reuşit să facă la Anina un laborator de electornică şi automatizări comparabil cu oricare altul similar de la cel mai de „fiţe” liceu din ţară.
„Avem toate dotărie necesare pentru modulele de discipline tehnice din clasele a IX-a şi a X-a: multimetere, osciloscoape generatoare de semnal, materiale consumabile: tranzistoare, diode, rezistoare. Tot ce le trebuie la copii să facă practică. Pentru clasele a XI-a şi a XII-a avem calificarea: tehnician operator tehnică de calcul. La nivel de Caraş-Severin este un laborator bun. La Oţelul Roşu este ceva de genul. Ţinând cont însă că ne-am dotat doar din bugetul propriu, eu zic că este bine. Doar tabla electronică şi reţeau de calculatoare sunt achiziţionate în baza unui proiect european”, ne-a spus Alexander Hirschvogel.
Ca peste tot, nici la Anina, nu toţi elevii sunt geniali. Unii sunt chiar foarte departe de acest deziderat. Vârfurile dintre elevii lui Alex au ajuns însă de fiecare dată la faza naţională a olimpiadei de electronică şi automatizări.
„Sunt elevi ce îşi doresc să înveţe meserie, iar alţii nu prea. Acum, ştiţi cum e, fiecare cum se orientează în viaţă. Am avut însă rezultate bune. În fiecare an avem elevi ce trec de faza judeţeană a olimpiadei de electronică şi automatizări. La faza naţională nu au luat premii, dar am fost mereu acolo, iar rezultatele sunt destul de bune ţinând cont de nivelul judeţului în ultimii ani”, ne-a mai povestit Alex Hirschvogel.
La începutul anului şcolar Alexander Hirschvogel a fost numit în funcţia de director adjunct al liceului din Anina. Alex a mai ocupat în trecut această funcţie. Acum este obligat de împrejurări să stea de două ori mai mult la şcoală.