Cercetătorii de la OncoGen studiază, de aproximativ un an, ambrozia în încercarea de a descoperi un vaccin care să ne scape de alergie. Centrul realizat lângă Spitalul Județean Timișoara a câștigat un proiect european în valoare de două milioane de euro, iar alături de Universitatea din Viena a realizat o serie de cercetări. Recent, în premieră pentru România, specialiștii timișoreni au reușit să cloneze o parte din alergeni.
“Primele trei alergene majore din ambrozie au fost clonate și produse în centrul nostru, sunt primele alergene clonate în România. Ne propunem să izolăm toate cele unsprezece fragmente patologice din polen, adică vom știi ce este rău în ambrozie, vom putea să studiem aceste fragmente și pe baza acestor studii vom putea hotărî cum trebuie să arate vaccinul perfect pentru tratamentul alergiei la ambrozia“, a declarat, astăzi, Carmen Panaitescu-Bunu, alergolog în cadrul Oncogen.
Medicul spune că au ajuns să sufere din cauza alergiei la ambrozie tot mai mulți timișoreni, printre care și copii de doar doi ani. O soluție pentru ca ambrozia să fie eradicată din vestul țării ar fi ca aceasta să fie introdusă pe lista plantelor de carantină, fiind propusă o inițiativă legislativă.
“Ministerul Sănătății este alături de această inițiativă, singurul minister care trebuie convins este Ministerul Agriculturii. Planta există pe terenurile nelucrate și a început să afecteze și culturile. Dacă va fi plantă de carantină, atunci vor exista măsuri care se pot lua, se pot aloca fonduri pentru a o stârpi atunci când este mică, nu după ce s-a dezvoltat și elimină polenul“, a mai precizat Carmen Panaitescu-Bunu.
De asemenea, Virgil Păunescu, directorul OncoGen, spune că în centrul pe care-l conduce va fi realizată o aplicație pentru telefonul mobil, prin care timișorenii să fie avertizați că riscă să sufere de alergie la ambrozie.
“Aceste site-uri seamănă cu cele de meteorologie și includ un cod de culori: galben, portocaliu și roșu, în funcție de concentrația valului de polen care se apropie. Aceste site-uri permit pacienților cu alergii, de exemplu la ambrozie, să vadă când se apropie valul de polen de locul în care stau, când ajunge maximul și când se preconizează a trece, pentru a se putea pregăti. Lucrul acesta ar trebui să fie instalat pe telefoanele mobile și să te alerteze. O să ne implicăm noi cât putem în problema asta și cu ajutorul spitalului să facem acest site“, a afirmat Virgil Păunescu.