Alerta: virusul pestei porcine africane, confirmat in Timis si Arad

Alerta: virusul pestei porcine africane, confirmat in Timis si Arad

- in Eveniment, Locale, Slider, Stiri
0

Este oficial. Pesta porcină africană a ajuns și în vestul țării. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a anunțat, astăzi, că virusul pestei porcine africane a fost confirmat la porci din gospodării din judeţele Timiş şi Arad.

În cazul judeţului Timiş prezenţa virusului pestei porcine africane a fost confirmată într-o gospodările din localitatea Belinţ, în timp ce în judeţul Arad confirmarea virusului s-a făcut într-o gospodărie din oraşul Arad.

În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgenţă.

Gospodăriile afectate a fost plasate sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport, precum şi dezinfecţia exploataţiei.

Din investigaţiile preliminare, animalele din cele două judeţe proveneau de la o persoană din Bihor. În ambele cazuri porcinele nu erau identificate cu crotalii auriculare şi nici însoţite de documente sanitare veterinare, medicii veterinari din circumscripţiile respective nefiind anunţaţi de aceste tranzacţii, fapt ce constituie o încălcare gravă a legislaţiei.

Cazul se află în continuare în cercetarea autorităţilor sanitare veterinare judeţene şi ale organelor de poliţie. Investigaţiile vor continua şi în zilele următoare.