Alertă maximă: Cine vrea distrugerea profesiilor liberale?

Alertă maximă: Cine vrea distrugerea profesiilor liberale?

- in Actualitate, Locale, Stiri
0

O recentă dezbatere informală, la care au participat importanți oameni de afaceri și cunoscuți ziariști, a adus în discuție un pericol grav ce planează asupra profesiilor liberale din cauza unor practici abuzive ale ANAF ce urmează să fie consacrate, în scurt timp,  printr-o hotărâre de guvern.

Dată, am putea spune parafrazându-l pe președintele Iohannis, pe șest. Fiindcă termenul de zece zile care a rămas până la adoptarea sa este fragmentat de sărbătorile de 1 mai, când – pe asta s-a și mizat -, lumea are alte proecupări. Deși gravitatea acestui act normativ ar impune greve și mitinguri, cum foarte serios s-au pronunțat toți acei oameni de presă și televiziune, binecunoscuți, anunțând totodată o campanie media care, să sperăm, va putea bloca această manevră ce va duce la desființarea a mii și mii de locuri de muncă, la șomaj și falimente în acele activități în care sunt implicate profesiile liberale. Concret, este vorba de un proiect de hotărâre de guvern prin care cei ce reprezintă profesiile liberale, precum  avocații, jurnaliștii, farmaciștii, medicii, arhitecții și altele, independente prin natura lor, prin statut și prin modul de plată și contribuții, inclusiv prin drepturi de autor sau de prestări servicii, să fie transformate în activități dependente, care să se desfășoare exclusiv prin contracte individuale de muncă, cu contribuții împovărătoare, atât pentru angajator, cât și pentru angajat.

Nejustificate și, în fapt,  ilegale, câtă vreme proiectul guvernamental, inspirat de ANAF, ignoră, mai exact, încalcă în mod abuziv,  Decizia 2168/ 2016 a Înaltei Curți de Casație și Justiție prin care, în esență,  se constată excepția că activitățile liberale independente nu pot fi reconsiderate ca activități dependente.

Însă poziția ANAF și acum a guvernului este alta, de ignorare a acestei hotărâri, adică de supraimpozitare a activităților liberale, în fond de hăituire și de distrugere a lor, fapt ce nu s-a întâmplat la o asemenea scară nici în regimul comunist. Astfel, pe atunci, ziariștii erau plătiți și pe drepturi de autor. Acum, în democrație și economie, chipurile, liberală, ANAF a socotit plata pe drepturi de autor infracțiune de-a dreptul, astfel că a blocat și a falimentat mari trusturi de presă, a arestat patroni pe capete și a obligat jurnaliștii să plătească impozite retroactive și penalități insuportabile, încălcând principiul că legea dispune numai pentru viitor, dar ce mai contează principiile juridice și legea pentru astfel de indivizi pe care dacă îi acuzi de prostie scapi din vedere ticăloșia de care dau dovadă. Și au spus-o cei prezenți la dezbaterea amintită, observând că nu întâmplător s-a început cu presa, azi pusă cu botul pe labe, din moment ce are datorii cu carul, patroni la închisoare, sedii sub sechestru și cătușele deasupra capului. Nu întâmplător, ci strategic, fiindcă azi pot fi căsăpite ”în liniște”și celelalte profesii liberale, dintre care urmează să intre la ghilotina ANAF, medicii și farmaciștii. Ce se va întâmpla? Simplu: desființarea altor mii de locuri de muncă, creșterea cheltuielilor salariale, ce se vor regăsi poate în raportările guvernului ca însemnând noi contracte individuale de muncă, dar în realitate creșterea poverii fiscale, a unor sume ce se vor regăsi până la urmă și la raft. Și scăderea calității serviciilor, de fapt, deprofesionalizarea lor, dar ce mai contează. De fapt, filosofia ANAF, pe care guvernul vrea s-o facă lege de săptămâna viitoare, este că farmacistul este un simplu vânzător! De parcă nu ar fi foarte clare prevederile deontologice și reglementările privind profesia liberală de farmacist, ca și altele, precum cea de medic, așa cum se arată în nenumărate adrese transmise de conducerea Colegiului Farmaciștilor din România către Agenția Națională de Administrare Fiscală către Ministerul Finanțelor sau către Guvern. Până în prezent, fără efect. Profitând de zilele de sărbătoare, guvernul se pregătește să legifereze un abuz, care încalcă prevederi legale și hotărâri judecătorești, care va crea o problemă socială gravă, nu numai prin concedierea atâtor specialiști, dar și prin posibilitatea înlocuirii lor cu simpli vânzători fără nici o calificare în domeniu, dacă ne luăm după mintea celor de la ANAF.

Dar se poate și altfel. Mergând până la mitingurile și protestele propuse de ziariștii prezenți la dezbatere, anunțând și o susținută și necesară  campanie de presă pentru blocarea acestei măsuri inepte. În acest spirit  am propus și s-a găsit că este formula cea mai la îndemână, acum când sărbătorile îngreunează alte forme de răspuns și de denunțare a ceea ce pregătește guvernul pe ascuns, să se reacționeze pe rețelele de socializare, în primul rând, pe Facebook. Cei vizați sunt toți intelectualii, nu întâmplător reprezentanți ai profesiilor liberale, toți conectați la rețelele de socializare, care au prieteni în spațiul virtual, unii sute și mii, astfel că peste noapte se poate închega o mișcare puternică, așa cum au fost și sunt atâtea, eficientă, tocmai fiindcă apără un scop legitim, legea și libertatea economică, ocupațiile liberale și rostul lor, dar și locurile de muncă a mii de oameni, dar și noblețea unor profesii, ca și sănătătea tuturor. Poate că ar trebui un viral, care să trezească atenția. Probabil niște ”sereiști” înarmați de la ANAF, cagulați și înzestrați cu cătușe care să descindă în stilul lor binecunoscut, să ia farmaciile la rând, să aresteze personalul și să-l înlocuiască cu milițieni care să dea medicamentele pe bază de tabel. Dacă tot avem un stat polițienesc cu angajați sau mai curând agenți care fac alergie când aud de profesiile liberale, de democrație și de drepturi, ba chiar scot la propriu pistolul, de ce să nu meargă până la capăt!

Sursa: amosnews.ro.

Sursa foto:www.ziuaconstanta.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *