„Alege porcul”, în Timiş!

„Alege porcul”, în Timiş!

- in Actualitate, Economie, Locale, Stiri
0

Ca şi în cazul tomatelor, crescătorii de porci din Timiş din exoticele rase Bazna și Mangalița (numită şi somonul cu patru picioare) vor beneficia, până în 2020, de sprijin financiar şi vor primi, gratis, 2 -10 purcei pentru îngrăşare şi livrare către un procesator.

Această hotărâre a fost adoptate în ședința de miercuri, 10 ianuarie,  Guvernul României şi se aplică la nivel naţional. Potrivit acestui program de sprijin, purceii pentru creștere și îngrășare sunt preluați de procesatori de la furnizorii de purcei din rasele Bazna și Mangalițaîn baza unui contract de livrare și transportați crescătorilor de porci.

Ajutorul de minimis reprezintă numărul de purcei primiți cu titlu gratuit de beneficiari, iar valoarea acestuia se calculează solicitantului ajutorului, respectiv furnizorul de purcei, prin înmulțirea numărului de purcei cu 250 lei pe cap purcel.

Pentru a beneficia de acest program, crescătorii de porci trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii de eligibilitate: a) să deţină exploatații înregistrate/autorizate sanitar veterinar; b) să încheie un contract cu un procesator sau cu altă persoană juridică; c) să primească cu titlu gratuit, un număr par de purcei, minim 2 și maxim 10, de la un procesator sau de la o altă persoană juridică, cu care are încheiat contract; d) să livreze minimum 50% din purceii primiți cu titlu gratuit, la procesatorul sau la altă persoană juridică, cu care a încheiat contract, la o greutate, în viu, de minim 130 kg/cap; e) să respecte structura rației furajere stabilită în contractul cu procesatorul sau cu o altă persoană juridică; f) să deţină registrul individual al exploataţiei.

Procesatorii trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să preia purceii de la furnizoriîn baza unui contract de livrare și să îi transporte către beneficiari, să încheie contract cu beneficiarii pentru creșterea și îngrășarea purceilor, să preia de la beneficiari, în vederea abatorizarii si procesarii, cel puțin 50% din efectivul de purcei destinat îngrășării-beneficiar, la o greutate minimă, în viu, de 130 kg/cap, să plătească beneficiarului prețul stabilit prin contract. În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a acestei hotărâri, furnizorii de purcei din rasele Bazna sau Mangalițacrescătorii de porci și procesatorii pot solicita înscrierea în program în baza unei cereri, care se depune la direcția agricolă județeană, DAJ Timiş, Piaţa Libertăţii nr. 1 Timişoara.

Gh. MIRON