AJOFM Timiș: “ANOFM oferă 2.250 lei pe lună pentru fiecare ucenic și absolvent de facultate”

AJOFM Timiș: “ANOFM oferă 2.250 lei pe lună pentru fiecare ucenic și absolvent de facultate”

- in Economie, Locale, Stiri
0

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Timiş a informat că ANOFM prin AJOFM sprijină persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă pentru a se integra mai ușor pe piața muncii, subvenţionând organizarea de programe de formare profesională prin ucenicie la locul de muncă şi efectuarea stagiului pentru absolvenţii de învăţământ superior, cu finanţare din fonduri europene.

Simona Potîng, directorul AJOFM Timiș, a explicat că, în momentul de faţă, sunt în curs de implementare două proiecte care au aceste obiective pentru grup ţintă diferit. Este vorba de “UNIT 2 – RMPD – Ucenicie şi stagii pentru tinerii NEETs din regiunile mai puţin dezvoltate” și “UNIT 4 – RMPD –  Ucenicie și stagii pentru șomerii non-NEET din Regiunile mai puțin dezvoltate”.

Prin ucenicia la locul de muncă, se urmărește obținerea unei calificări pentru tinerii cu vârsta de peste 16 ani, care doresc să se concentreze pe învățare pornind de la situațiile profesionale reale, concrete, cerute de practicarea unei ocupații direct la locul de muncă.

Durata contractului de ucenicie se stabilește în funcție de nivelul de calificare pentru care urmează să se pregătească ucenicul. Prin această formă de pregătire, ce poate fi între 6 luni și trei ani, pentru calificări de la nivelul 1 până la 4, ucenicul poate dobândi competențe profesionale, angajatorul obligându-se să-i asigure condițiile necesare pregătirii teoretice și practice.

Durata timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi 40 de ore pe săptămână, iar în cazul tinerilor cu vârsta de până la 18 ani, durata timpului de muncă este de 6 ore pe zi şi 30 de ore pe săptămână.

Subvenţia pentru organizarea programului de formare profesională prin ucenicie la locul de muncă se acordă lunar, la cerere, pe perioada derulării contractului de ucenicie, pentru fiecare ucenic şi este în valoare de 2.250 lei pe toată durata contractului de ucenicie conform Legii 279/2005 actualizată. Programul de formare profesională prin ucenicie la locul de muncă se finalizează printr-un certificat de calificare profesională”, spune Potîng.

De asemenea, pentru a asigura tranziția absolvenților de învăţământ superior de la sistemul de educaţie la piaţa muncii, angajatorii pot organiza programe de stagiu conform Legii nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului de către absolvenţii de învăţământ superior, pe o perioadă de şase luni de la debutul lor în profesie.

Angajatorii care încheie contract de stagiu în condiţiile Legii nr.335/2013 beneficiază la cerere, pe întreaga perioadă de derulare a contractului de stagiu, de un sprijin financiar în cuantum de 2.250 lei/lună, pentru fiecare contract de stagiu încheiat. Suma lunară se acordă angajatorilor de la data încheierii contractului de stagiu şi proporţional cu timpul efectiv lucrat.

Durata contractului de stagiu este de şase luni. În termen de cinci zile de la finalizarea stagiului, pe baza referatului de evaluare, angajatorul eliberează un certificate sau o adeverinţă de finalizare a stagiului.

Fac excepţie și nu intră sub incidența acestei legi nefiind beneficiari de subvenționarea stagiului absolvenţii de învăţământ superior pentru care stagiul în exercitarea profesiei este reglementată prin legi speciale (absolvenți ai facultăților de Medicină și Farmacie, Drept, Arhitectură şi Urbanism și alții).

Angajatorii interesaţi în organizarea programelor de formare profesională prin ucenicie la locul de muncă şi subvenţionării stagiului pentru absolvenţii de studii superioare sunt invitaţi la sediul AJOFM Timiş, Timişoara, B-dul. Republicii, nr. 21, cam. 103 şi cam. 404 pentru a beneficia de consultanţă de specialitate şi sprijin financiar”, a explicat Simona Potîng, directorul AJOFM Timiș.

Gh. M.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *