AJOFM – Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Timiş – a organizat Bursa generală a locurilor de muncă, la Timișoara, începând cu ora 8.00,vineri 20 mai. La eveniment, invitați speciali au fost Marcel Miclău, secretarul general al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, fost director al AJOFM Timiș, și Mihai Ritivoiu, prefectul județului Timiș.
Bursa a atras foarte mulți șomeri, care au avut la dispoziție 1.110 locuri de muncă oferite de 60 de angajatori din toate domeniile de activitate, inclusiv pentru persoanele cu pregătire superioară. Au fost înregistrate foarte multe CV-uri pentru angajare. Mulți au fost angajați pe loc. Rata șomajului în Timiș este sub 1%.
Obiectivul acestei burse a fost creșterea gradului de ocupare în rândul comunității, prin interacțiunea directă dintre angajatori și persoanele care caută un loc de muncă.
Marcel Miclău a subliniat că asemenea burse au fost organizate în 76 de localități din țară. “Această criză ne-a determinat să știm să reacționăm eficient și în timp optim la orice provocare să o transformăm în oportunitate. Acum toți angajatorii știu că suntem serviciu de ocupare, nu de șomaj. Mulțumesc Uniunii Europene și Guvernului României care ne-au sprijinit să putem menține locurile de munca și businessurile și să nu avem o rată de șomaj mare, cum este în alte tări din UE. Noutatea a fost că la bursa din Timiș si din alte județe au fost și standuri destinate refugiaților, dar si tinerilor, dar au fost aduși și deținuții care urmeaza să se elibereze, pentru a-și găsi un loc de muncă“, a spus Miclău.
Mai mult, au fost standuri si pentru persoanele cu dizabilități, pentru integrarea lor pe piața muncii. Până acum, la nivel național au fost angajate sute de persoane cu dizabilități. Angajatorii vor primi si finantare pentru a adapta locurile de muncă pentru persoanele cu dizabilități. De când a început războiul au fost angajați 3.019 refugiați ucraineni. Prin România au trecut peste 800.000 de ucraineni, dar au rămas 70.000 de persoane, iar 36.000 sunt copii.
“Ne bucurăm că avem această șansă de a-i integra pe piața muncii din România, fiindcă avem deficit de forță de muncă. Ne bucurăm că avem si standuri pentru tineri. Avem proiecte în derulare în Timiș si în alte județe. Încercăm să le oferim atitudini antreprenoriale sa își dezvolte propria afacere. Tinerii pot primi prime de 25.000 de euro care au un plan de afaceri. La nivel național au fost oferite 32.000 de locuri de muncă provenite de la 20.000 de angajatori“.