AJOFM Timiş a angajat peste 25.000 de şomeri în 2015. Care au fost cele mai căutate meserii

AJOFM Timiş a angajat peste 25.000 de şomeri în 2015. Care au fost cele mai căutate meserii

- in Locale, Social, Stiri
0

“A început evaluarea naţională, iar AJOFM Timiş se află pe primul loc la îndeplinirea indicatorilor, cu toate că, având în baza de date un număr mai mic de şomeri decât alte judeţe, nu este uşor. Asta în contextul în care, printre indicatori sunt incluse planurile de ocupare, de formare profesională sau de cursuri, dar şi toate convenţiile care s-au făcut, cu facilităţi pentru angajatori”, spune directorul executiv  AJOFM Timiş, Marcel-Dumitru Miclău. În 2015, prin programele de ocupare derulate şi-au găsit un loc de muncă 25.356 de persoane.

Încă din primele 6 luni ale anului s-a constat o scădere a stocului de şomeri de la 5.294 în luna ianuarie la 4.605 şomeri la sfârşitul lunii iunie, urmare a creşterii gradului de ocupare a locurilor de muncă vacanţe, în special a celor temporare, rată şomajului fiind de 1,35%. În următoarele 6 luni stocul de şomeri a suferit uşoare modificări, ajungând la finalul lunii decembrie la un număr de 4329 persoane, rată fiind de 1,27%. Această se datorează îndeosebi numărului de absolvenţi de liceu şi facultate care au fost înregistraţi în baza de date, numărul absolvenţilor promoţia 2015 înregistraţi în baza de date ajungând la 617 persoane.

Pentru o bună perioada de timp AJOFM Timiş a fost lider la nivel naţional, fiind judeţul cu cea mai mică rată şomajului, disputând acest loc cu judeţul Ilfov.

“Am ajuns aici în primul rând datorită echipei. Pentru că dacă nu era o echipa bine închegată şi profesionistă, nu ar fi fost posibilă îndeplinirea acestor indicatori într-un procent atât de mare. De asemenea, este de apreciat şi sprijinul angajatorilor şi al societăţii civil. Mai trebuie să spun că un rol important îl are învăţământul preuniversitar şi cel universitar, care, an de an formează oameni bine calificaţi”, director executiv  AJOFM Timiş, Marcel-Dumitru Miclău.

Pentru realizarea serviciilor de ocupare şi formare profesională s-a avut în vedere responsabilizarea agenţiei locale şi a punctelor de lucru, asigurarea instrumentelor şi a procedurilor de lucru, de control şi evaluare a activităţilor, amenajarea spaţiilor agenţiilor locale, modernizarea serviciilor de informare astfel încât să fie rezolvate operativ cerinţele şi ofertele de muncă precum şi colaborarea cu agenţii economici.

Deşi pentru „Planul de formare profesională” pe anul 2015 s-au propus organizarea unui număr de 30 de cursuri de formare profesională la care să participe un număr de 700 persoane şomere, s-au realizat un număr de 58 cursuri cu participarea a 833 de persoane.

Programul de formare profesională al anului 2015 a fost elaborat pe baza analizelor efectuate în profil teritorial privind dinamică pieţei muncii, meseriile pentru care s-au organizat cursuri au fost: lucrător finisor, contabilitate, inspector resurse umane, operator calculator, ospătar, bucătar, instalator, electrician, designer, manager resurse umane, manager proiect, asistent manager, limbi străine: engleză şi germană, agent de securitate, frizer-coafor, manichiurist-pedichiurist, îngrijitoare bătrâni la domiciliu, comerciant (vânzător) mărfuri alimentare, competenţe social-civice.

Gh. M.