AGIR și DAJ Timiș au marcat Ziua calității în agricultură

AGIR și DAJ Timiș au marcat Ziua calității în agricultură

- in Agricultura, Economie, Locale, Social, Stiri
0

Direcția Agricolă Județeană Timiş și Societatea de Inginerii Agricole Timiș au organizat un simpozion intitulat Ziua calității în agricultură, în 5 noiembrie, cu prilejul Săptămânii calităţii timişorene şi timişene 2019.

Săptămâna calității este un eveniment internațional pe care noi îl marcăm și în domeniul agriculturii. Considerăm că este un bun prilej pentru a dezbate o temă foarte importantă și de actualitate: calitatea produselor agricole tradiționale din Timiş”, a subliniat prof.univ.dr.ing. Doru Ion Petanec, directorul DAJ Timiş și președintele AGIR Timiș.

La eveniment vor participa specialiști în agricultură, reprezentanți ai instituțiilor agricole, profesori, ingineri, studenți și fermieri. Cu acest prilej, AGIR și DAJ Timiș a oferit mai multe diplome persoanelor ți unităților economice care s-au remarcat de-a lungul anului cu activități deosebite în sprijinul agriculturii. Diplome au primit și cele trei unități economice Emiliana West Rom, SCDA Lovrin și Domeniile Sera Buziaș.

Sebastiano Stoppa, directorul administrativ al Emiliana West Rom din Dudeștii Vechi Timiș, a spus că Emiliana deține 12.000 de ha și are angajați ingineri agricoli tineri și foarte bine pregătiți, care au absolvit USAMVB. De aceea în ferme se pune accent pe tehnologii prietenoase cu mediul, datorită ingeniozității acestora. ”La început când am cumpărat noi terenul se produceau 3,5 tone de grâu la ha. Acum producem 6 -7 tone la ha. Pentru asta, noi am făcut investiții foarte mari, de milioane de euro”, a spus Stoppa.

Conf. univ. dr. Marinel Horablaga, directorul Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Lovrin, a vorbit despre activitățile din acest an ale instituției pe care o conduce. Printre altele, el a amintit că 2019, pentru SCDA Lovrin a fost un an cu rezultate bune. De exemplu au fost omologate trei noi soiuri: unul de grâu, un soi de ovăz de primăvară și un soi de cânepă -Teodora, creat de prof. Valeriu Tabără. Eugen Seracin, proprietarul Domeniilor Sera, din Buziaș, și Vasile Hîrîci, eonolog, au vorbit despre faptul că vinul produs în crama Sera este de cea mai bună calitate, fiindcă clima și solul din această regiune oferă o calitate extraordinară produsului. Pentru a-i convinge pe cei prezenți la eveniment, ei au adus și mai multe baterii de vin și au organizat o degustare, iar oamenii au fost încântați de calitatea vinului.
Gh. M.