Agenția de Mediu pune bețe in roate lărgirii drumului Timișoara – Dumbrăvița – autostradă

Agenția de Mediu pune bețe in roate lărgirii drumului Timișoara – Dumbrăvița – autostradă

- in Administratie, Locale, Stiri
0

Un coșmar pentru orice timișean care ajunge pe drumul ce leagă Timișoara de autostradă prin Dumbrăvița. Lucrările de lărgire la patru benzi a drumului Dumbrăvița – Giarmata – autostradă nu pot începe pentru că lipsește avizul de mediu. Consiliul Județean Timiș a obținut finanțare, firmă care să execute lucrarea, dar totul a rămas la același stadiu pentru că nu are avizul de mediu. Agenția Județeană de Mediu refuză să-l elibereze fără vreo explicație în acest sens.

Președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra spune că nu va mai ține cont de Agenția de Mediu și lucrările vor începe, mai ales că noua legislație permite acest lucru.

Suntem chiar în sensul giratoriu și se vede clar ce aglomerație, ce nebunie este aici. Suntem exact la 3 ani de când am depus cererea de finanțare. Am depus-o în iulie 2017, iar acum un an, în iulie 2019, am semnat contractul de proiectare și execuție pentru acest drum. Avem o mare problemă. Cei de la Agenția de Mediu nu vor să susțină realizarea acestui important proiect de infrastructură rutieră. În 2019, de la nivelul Consiliului Județean, am depus documentația pentru obținerea avizului de mediu, pe vechea legislație a fost respinsă. Am continuat, mergem mai departe, clarificăm situația, mergem pe noua legislație. În februarie 2020, am depus documentația în conformitate cu noua legislație, a fost din nou respinsă. Suntem la capătul răbdării. (…). Cei de la Agenția de Mediu nu au înțeles importanța și acestui proiect  și nici nu cred că vor înțelege. Cred că au cu totul alt interes și nu vor să putem realiza acest proiect atât de important pentru județul Timiș. Noi am vrut să fluidizăm traficul, să oferim un acces mai facil la autostradă. Nu o să mai ținem cont de Agenția de Mediu. Legislația ne dă posibilitatea să emitem și am emis autorizația de construire și să merge mai departe. Sper ca cei de Agenție vor înțelege și își vor revizui punctul de vedere și ne vor da avizul. (…). Vom sesiza și Agenția Națională de Mediu și Ministerul Mediului, vom sesiza și Ministerul Fondurilor Europene pentru că discutăm de absorbția fondurilor europene și nu mi se pare normal să ajungem după 3 ani de la depunerea cererii, după ce am semnat contractul de finanțare, după ce avem toate actele semnate să nu avem acest aviz. Am demarat procedurile, am făcut și expropierile. Suntem pregătiți să începem efectiv lucrările”, a spus președintele CJT, Călin Dobra.

Contractul pentru proiectarea și execuție a proiectului de lărgire la patru benzi a fost semnat în iulie 2019. Licitația a fost câștigată de Tehnocer SRL, cu o sumă totală de 51 de milioane de lei, fără TVA. Firma a avut opt luni la dispoziție pentru realizarea proiectării și are 30 de luni pentru lărgirea la patru benzi a drumului de aproximativ 13 kilometri care trece prin Dumbrăvița și pe lângă Giarmata. Proiectul de lărgire la patru benzi este finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Regional.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *