ADID Timiș: reguli de colectare corectă a hârtiei și cartonului în perioada pandemiei

ADID Timiș: reguli de colectare corectă a hârtiei și cartonului în perioada pandemiei

- in Actualitate, Locale, Social, Stiri
0

Pandemia de coronavirus ne face să fim mai atenți la igienă, dar și la mediul înconjurător. În același timp, vom fi mai atenți ca și colectarea deșeurilor să fie realizată separat.

ADID Timiș reamintește cetățenilor, că la nivelul județului, colectarea separată a deşeurilor şi depozitarea acestora în recipientele desemnate este o dovadă de responsabilitate şi spirit civic, mai ales în acestă perioadă.

Deșeurile colectate împreună cu hârtia (carton, metal, plastic, lemn) trebuie curățate și uscate înainte de a fi depuse în recipientul destinat. Ambalajele voluminoase de carton, înainte de a fi introduse în container, se presează, pentru reducerea spațiului depozitat.

Deșeurile reciclabile se depozitează în sacul galben sau pubela galbenă:
– se impune colectarea separată şi sortarea deşeurilor reciclabile (ambalaje din hârtie, carton, plastic și metal) de cele reziduale.
– aceste trebuie obligatoriu sortate, bine curățate și strivite, pliate sau rupte înainte de a fi depozitate în pubela sau sacul galben; având în vedere situația actuală prin care trecem, în lipsa sacului galben, acestea se pot depozita în orice alt sac din plastic, transparent – sacii trebuie obligatoriu legați.

Persoanele aflate în izolare la domiciliu trebuie să respecte regulile generale, dar și reguli mai speciale:
Mai mult ca niciodată se impune colectarea separată a fracției reciclabile și neamestecarea deșeurilor. Estimările specialiştilor arată că virusul rezistă pe hârtie până la 24 ore, iar pe metal şi plastic între 3-9 zile, deșeurile reciclabile se vor stoca pe toata durata izolării la domiciliu, adică 14 zile și încă 9 zile în plus, în gospodărie (pe balcon, în cămară, în curte) în saci care sunt legaţi la gură și marcați cu data la care au fost închiși.

Deșeurile reciclabile se colectează în: pubele de 240 litri în mediul urban și saci galbeni de 120 litri în mediul rural.

Deșeurile reciclabile conțin materii de tip reciclabil – hârtie/carton, plastic, doze de aluminiu, PET-uri, metal și lemn.

Impactul negativ asupra mediului înconjurător, dar și al sănătății populației, se va diminua prin reciclarea hârtiei și a cartonului, utilizându-le la maximum înainte de aruncare. Astfel, este foarte important să reciclăm hârtia, pentru că salvăm copacii, care sunt foarte prețioși pentru natură și om.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri (ADID) Timiș face apel către cetăţeni să nu se expună la pericole prin contact direct sau prin nerespectarea măsurilor de igienă şi de colectare separată.

Este foarte important să se depoziteze deșeurile numai în recipiente și nu în afara lor.

Respectarea acestor reguli este obligatorie pentru prevenirea răspândirii COVID-19 și pentru continuitatea serviciului de colectare deşeuri menajere.