ADID și Retim au semnat contractul pentru colectare gunoiului din Timișoara

ADID și Retim au semnat contractul pentru colectare gunoiului din Timișoara

- in Administratie, Locale, Slider, Stiri
0

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș și Retim au semnat vineri, 8 decemrbie, contractul pentru serviciul de colectare – transport din Zona 1 –Timișoara și comunele limitrofe. Contractul este semnat pe o perioadă de zece ani, care mai exact, este o concesiune și are obligații de investiții importante, cu ținte și rigori foarte precise.

Am semnat un contract foarte important pentru RETIM și anume contractul pentru colectare și transportul deșeurilor menajere municipal pentru Zona 1, orașul Timișoara, localitățile periurbane și UAT-uri, în total 32 de localități, reprezentând peste 60 la sută din județul Timiș. La fel de important este implemetarea unui nou sistem de colectare a deșeurilor care transpune legislația europeană și cea română, respectiv integrarea în contractele de colectare și transport a țintelor de reciclare europeană și a țintelor de evitare a depozitării, reducerea cantității de deșeuri biodegradabile. (…). Prin contract se ridică nivelul de servicii pe care îl are cetățeanul, având o infrastructură mult mai bună de cât cum a avut până în acest moment, având un sprijin din partea operatorului pentru a fi informat, conștientizat despre rigorile acestui sistem și un confort mai bun, chiar la locuință, pentru a putea să le transmită către colector – obiectivul principal de a recicla tot ce se poate recicla, de a evita depozitarea și de a avea o viață mai simplă”, a spus directorul general RETIM, Dan Pascu.

Toate gospodăriile din județul Timiș vor primi pubele. La mediul urban se primesc pubele de 240 de litri pentru colectare selectivă, cât și menajer, iar la comune –mediul rural se vor primi pubele de 120 de litri pentru deșeu residual și saci galbeni pentru deșeu reciclabil, tot de 120 de litri și se va colecta din casă în casă. Frecvența va fi la mediul rural de patru ori pe lună pentru deșeu residual, de două ori pe lună pentru reciclabil și o dată pentru sticlă, iar la mediul urban de opt ori pe lună pentru residual și de patru ori pentru reciclabil, iar pentru sticlă de două ori pe lună.

Prin acest contract ne dorim să eficientizăm în special partea de colectare selectivă, vom pune accentul foarte mult pe colectarea selectivă care va face, sperăm noi, de la momentul acesta conform legislației. Nu poți să îi ceri cetățeanului să facă ceva ce nu știe  sau nu are cu ce. La momentul acesta avem create infrastructura, depozit, centre de preluare, avem colectare ca la carte, sperăm noi, avem deja informare făcută și va continua, deja cetățeanul nu mai poate să nu respecte”,a spus directorul ADID Timiș, Romeo Ursu.

La semnare contractului a fost prezenți reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții în protecția mediului, dar și primari. “Ne bucură foarte mult continuarea lucrului cu RETIM pe acestă zonă. Nu va fi un contract nou, ci un sistem nou de colectare care va imprima și în jurul municipiului Timișoara, mă refer la comunele limitrofe, unde va începe colectarea selectivă și folosirea acelor compostoare de către cetățeni. Cred că este un lucru bun pentru oraș și am încredere în RETIM ca și în ADID că își vor face treaba”, a spus președintele ADID Timiș și vicepreședintele CJT, Traian Stancu.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *