Șapte echipe cu idei inovatoare din întreaga țară și-au prezentat, aseară, proiectele la Timișoara, în cadrul unui important concurs organizat de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș. Trei dintre proiecte au fost desemnate câștigătoare, astfel că vor reprezenta România la faza europeană a competiției de idei “ClimateLaunchPad”, care se va desfășura la Tallinn (Estonia), în luna octombrie a acestui an.
Este vorba de “Green Hub” – locul 1, Sunny Water – locul 2 (un sistem de irigații care folosește panouri solare), și Zero Emissions – locul 3 (combustibil ecologic). În ceea ce privește proiectul care a câștigat locul 1, acesta a fost realizat de două tinere din București, care propun amenajarea de acoperișuri verzi pe blocuri sau case.
“Vrem să construim acoperișuri verzi ca să scădem temperatura în interiorul orașelor. E o problemă reală la momentul actual, diferența este de aproximativ nouă grade față de exteriorul orașului. Ne-am gândit la acoperișuri verzi pe clădiri deja existente, cu vegetație de diferite tipuri, gazon, arbuști, depinde de ce dorește clientul. Prețul ar fi de 20 euro/mp. Noi sperăm să nu mai avem nevoie de aparate de aer condiționat dacă alegem aceste acoperișuri, să le eliminăm complet“, a declarat Nicoleta Cruceanu, care a realizat alături de Ana-Maria Ghiță proiectul “Green Hub”.
Finala națională a competiției “ClimateLaunchPad”, cel mai mare concurs de idei în domeniul “clean technology”, a fost organizată la sediul CCIA Timiș. Înainte de finală, cele șapte echipe au participat la un bootcamp intensiv la Timișoara, unde au beneficiat de instruire și coaching din partea unor lectori internaționali avizați ClimateLaunchpad.
Cele trei echipe desemnate câștigătoare vor avea posibilitatea să-și prezinte conceptul la nivel internațional și să intre în competiție pentru câștigarea unei prime investiții în business-ul lor. Finaliştii vor fi recompensaţi cu premii importante: 10.000 euro locul 1, 5.000 euro locul al 2-lea, 2.500 euro locul al 3-lea.
Misiunea competiției este aceea de a atrage potențialul de tehnologii inovative din Europa și de a crea oportunități pentru inovatori în vederea atenuării efectelor schimbărilor climatice. Accelerarea inovațiilor va conduce la un viitor cu emisii scăzute de dioxid de carbon.