Accesul liber la justiție – realitate sau iluzie în România ?

Accesul liber la justiție – realitate sau iluzie în România ?

- in Fără categorie
0
Adina Socol:
 
Dacă asculți politicienii începi să crezi că filosofia celor patru noi coduri se bazează în mare parte pe nevoia de a asigura un acces sporit la justiție, împreună cu reducerea duratei procedurilor judiciare și asigurarea accesului cetățenilor la proceduri mai simple și mai accesibile. 
Însă situația este departe de ceea ce se transmite în mass-media, realitatea juridică bate filmul, astfel încât prin modificarea Codului de Procedură Civilă s-a îngreunat accesul liber la justiție prin procedura de regularizare prevazută de art. 200 șsi următoarele CPC. 
Mai mult s-a îngreunat accesul la justiție prin intrarea în vigoare a  nr.80/2013 care dispune perceperea unor taxe imense pentru judecarea cauzelor.
Astfel, noi ca nație nu am înțeles că o justiție normală însemnă un proces bazat pe principiul confidențialității la fel ca în Occident unde se știe ora la care începe procesul, la proces participând numai părtțile, astfel încât prin termen comparativ în România ești chemat la proces la ora 9.00 și intri în sală la ora 14.00.

În concluzie nu putem vorbi despre justiție cât timp nici la nivel administrativ nu există respect față de administrarea actului de justiție.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *