Academia Română Timișoara a sărbătorit Ziua Culturii Naționale și pe Mihai Eminescu

Academia Română Timișoara a sărbătorit Ziua Culturii Naționale și pe Mihai Eminescu

- in Actualitate
0

Academia Română Timișoara a sărbătorit Ziua Culturii Naționale, joi 15 ianuarie. Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului Timișoara – Capitală Culturală Europeană. Invitat special a fost ÎPSS Ioan Sălăjean, mitropolitul Banatului.

„Astăzi, 15 ianuarie, noi sărbătorim mintea neamului nostru românesc, spun asta, fiindcă eu consider că o cultură reprezintă mintea unui popor, a unui neam. Eu zic că pentru poporul român sărbătoarea de astăzi este sărbătarea minții românești. Sufletul îl sărbătorim în fiecare zi, cu fiecare răsărit de soare și în mod plenar atunci când participăm cu toții la o sfântă liturghie”, a declarat mitropolitul. Academician Ioan Păun Otiman, președintele ART, a spus: “Este Ziua Culturii Naționale fiindcă este ziua de naștere a marelui nostru poet, Mihai Eminescu, 15 ianuarie, și am considerat că este nevoie să o marcăm așa cum se cuvine, pentru că, de fapt, ceea ce ne reprezintă pe noi în lume este cultura națională. Am considerat în mod obligatoriu ca și la Timișoara să avem o zi destinată acestui extraordinar de important poet pentru națiunea română. În fiecare an vom sărbători Ziua Culturii Naționale”.

Cu acest prilej, celebrul profesor Ion Iliescu a prezentat Expoziția Omagială Mihai Eminescu, chiar în holul de la intrare în aulă.