ABAB Timișoara a scos 50 de metri cubi de deșeuri din cinci râuri din Timiș și Caraș-Severin

ABAB Timișoara a scos 50 de metri cubi de deșeuri din cinci râuri din Timiș și Caraș-Severin

- in Administratie, Locale, Stiri
0

Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) Timișoara a finalizat igienizarea tronsoanelor cursurilor de apă, din județele Timiș și Caraș-Severin, respectiv canalul Bega și râurile Timiș, Bârzava, Sebeș și Cerna anunțate în informarea de săptămâna trecută.

Astfel au fost îndepărtate depozitele necontrolate de deșeuri apărute pe maluri, respectând măsurile speciale de protecție sanitară impuse în această perioadă. Angajații ABA Banat, prin Sistemele de Gospodărire a Apelor Timiș și Caraș-Severin, au intervenit și cu utilaje proprii, pe luciul de apă, când situația a impus-o. Astfel, în albia canalului Bega, pe sectorul Uzina Hidroelectrică Timișoara-pod Modoș (intravilan Timișoara), s-a intervenit cu ambarcațiunea de intervenție “Lugojel” și cu un utilaj modern, multifuncțional pentru cosit vegetația și adunat deșeurile din albie.

Au fost strânse 50 mc de deșeuri. La această acțiune de igienizare a cursurilor de apă au participat 30 de angajați ai sistemelor hidrotehnice Bega, Lugoj, Reșița și Caransebeș. Totodată, Administrația Bazinală de Apă Banat își continuă lucrările de întreținere a albiei cursurilor de apă, stabilite prin Planul de Gospodărire a Apelor aprobat pe anul în curs. De la începutul anului 2020 se efectuează lucrări specifice de asigurare a capacității de tranzitare a debitelor pe diverse cursuri de apă, atât din județul Timiș, cât și din județul Caraș-Severin. Angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Timiș au desfășurat lucrări de decolmatare pe pârâul Bârzava Moartă (intravilan localitatea Gătaia) și pârâul Teba, afluent al Begăi Mici (intravilan localitatea Diniaș).

În aceste locații, lucrările au fost finalizate deja. Sunt însă lucrări de decolmatare în desfășurare, și anume: pe pârâul Șurgani (pe 600 m în zona localității Chevereșul Mare), pe pârâul Mociur (pe 600 m în zona localității Ș415uștra), pe pârâul Hăuzeasca (intravilan localitatea Fârdea), pe Valea Sculea (intravilanul localității Voiteni) și pe pârâul Zopana (intravilanul localității Dumbrava). Se estimează ca acestea să se finalizeze la sfârșitul trimestrului al III-lea.Angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Caraș-Severin desfășoară lucrări de decolmatare în albia râului Bârzava pe 1 km intravilan municipiul Reșița, până la sfârșitul trimestrului al III-lea. În zona Stavila, Formația Reșița a defrișat și îndepărtat așa-zisa „insulă” din albia minoră, asigurându-se astfel în acea zonă capacitatea de transport a albiei minore a Bârzavei. S-au mai efectuat lucrări de curățiri de vegetație și îndepărtări obstacole pe cursurile de apă Bârzava, Țerova și Pogăniș. Tot în această perioadă a fost verificată starea de funcționare a echipamentelor hidro-mecanice la acumulările permanente Dognecea Mare și Dognecea Mică.

Formația Caransebeș a finalizat lucrarea de decolmatare și reprofilare albie pe cursul de apă Râul Alb (cunoscut și ca Feneș) în zona localității Armeniș, pe o lungime de 3 km. În cadrul acestei lucrări s-au corectat eroziuni pe ambele maluri pe aproximativ 100 m, punându-se astfel în siguranță drumul comunal Armeniș-Feneș, 10 gospodării cu anexe, 10 hectare de terenuri riverane și o fabrică de sucuri naturale. Pentru toate aceste lucrări, ABA Banat a folosit utilajele din dotare: buldoexcavatoare, buldozere, excavatoare cu braț lung, camioane cu platformă, autobasculante, motocositoare, defrișătoare.

Administrația Bazinală de Apă Banat gestionează calitativ și cantitativ resursele de apă din spațiul hidrografic Banat incluzând întreținerea albiilor și malurilor cursurilor de apă. Prin aceste lucrări specifice asigurăm apărarea cetățenilor în caz de inundații. Implicarea fiecărui cetățean în menținerea apelor curate ajută bunul mers al lucrărilor de decolmatare a albiilor, prin urmare îndemn din nou la responsabilitate, împreună și fiecare în parte”, atenționează Titu Bojin, directorul ABA Banat.

Gh. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *