ABAB demarează șapte lucrări de investiţii de peste 3 milioane lei, în Timiș și Caraș-Severin

ABAB demarează șapte lucrări de investiţii de peste 3 milioane lei, în Timiș și Caraș-Severin

- in Administratie, Locale, Stiri
0

Administraţia Bazinală de Apă Banat începe lucrările de consolidare a digurilor și malurilor afectate de inundațiile din perioada februarie-mai 2019. Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) Timișoara a finalizat la sfârșitul lunii august licitația pentru realizarea în regim de urgenţă a lucrărilor pentru prevenirea şi înlăturarea efectelor calamităţilor naturale produse de inundaţii, în perioada februarie-mai 2019, pe cursurile de apă din județele Timiș și Caraș-Severin.

Lucrările vor începe în această lună. Este vorba despre șapte lucrări de investiţii bugetate de Ministerul Apelor şi Pădurilor din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, prin H.G. 441/25.06.2019, cu suma de 3.210.000 lei. ABA Banat va realiza aceste lucrări de investiții în bazinele hidrografice: Bârzava, Timiș, Sebeș, Bistra, din județele Timiș și Caraș-Severin.

Scopul lucrărilor de investiții este acela de consolidare a digurilor și malurilor în punctele critice, precum și asigurarea secțiunilor de scurgere a cursurilor de apă afectate de inundații pentru punerea în siguranță a localităților riverane și implicit scoaterea de sub efectul inundațiilor.

“Pentru județul Timiș, fondurile alocate sunt în valoare de 2.760.000 lei cu TVA și vor fi direcționate către cele 3 lucrări de investiții care au suferit distrugeri ale malurilor și anume: Punere în siguranță dig mal stâng râu Bârzava -amonte pod rutier Partoș din comuna Banloc, Refacere apărare de mal râu Timiș, intravilan localitatea Lugoj și Refacere consolidare dig mal râu Timiș -aval de podul rutier din Parța. Pentru județul Caraș-Severin, s-au primit fonduri de 450.000 de lei pentru 4 lucrări de investiții: Regularizare râu Sebeș la Caransebeș, Regularizare pârâu Zlagna la Caransebeș, Regularizare pârâu Potoc la Caransebeș, Refacere consolidare dig mal stâng pârâul Axin la confluență cu râul Bistra din comuna Obreja. Lucrările vor proteja locuitori din Lugoj, Partoș, Parța, Caransebeș și comuna Obreja, prin reducerea riscului de inundații”, a precizat Titu Bojin, directorul ABA Banat.

În aceste zone, în perioada februarie-mai 2019, s-au înregistrat fenomene hidro-meteorologice periculoase, care au dus la creșteri de debite și niveluri cu depășiri ale cotelor de apărare.

Ulterior, specialiștii ABA Banat au constatat diverse eroziuni ale digurilor, malurilor și colmatări ale albiilor în bazinele hidrografice afectate de codurile meteo-hidro prelungite.
Data de finalizare a lucrărilor este luna decembrie a acestui an.
Gh. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *