A treia scrisoare a eurodeputatei umaniste, Maria Grapini, adresată ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu

A treia scrisoare a eurodeputatei umaniste, Maria Grapini, adresată ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu

- in Locale, Sanatate, Stiri
0

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini din Timișoara, și-a exprimat, încă o dată, revolta față de situația alarmantă din sistemul de sănătate unde numeroși bolnavi cronici, care au nevoie disperată de tratament, sunt, practic, condamnați la moarte din cauza proastei gestionări a crizei sanitare din România.

Concret, europarlamentarul, Maria Grapini, i-a adresat o nouă scrisoare deschisă ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, cerându-i, de această dată, acestuia să includă o boală rară, mastocitoza, cu toate formele ei de manifestare, în Programul Național de Boli Rare și să permită accesul gratuit la tratamentul cu cromoglicat de sodiu.

Potrivit europarlamentarului Grapini, cromoglicatul de sodiu, singurul tratament pentru bolnavii de mastocitoză, poate fi introdus în lista medicamentelor compensate și gratuite, prin Ordin de Ministru.  De asemenea, a mai spus Maria Grapini, tratamentul cu cromoglicatul de sodiu valorează aproximativ 50.000 de euro pe an pentru toți cei 120 de bolnavi de mastocitoză (adulți și copii).

„Accesul la tratament și asistență medicală este un drept constituțional și un drept fundamental al omului care trebuie respectat! Nimeni, nici măcar dumneavoastră, nu aveți dreptul la încălcarea acestuia!”, a punctat, în cadrul scrisorii deschise pe care o prezentăm, integral, în continuare, europarlamentarul umanist, care i-a cerut, în context, ministrului Sănătății să identifice urgent resursele necesare pentru a da o speranță de viață acestor oameni bolnavi.

Către Ministerul Sănătății,

În atenția Domnului Vlad Vasile Voiculescu, Ministru,

Stimate Domnule Ministru,

Vă trimit această scrisoare în urma sesizărilor disperate ale oamenilor bolnavi care nu găsesc niciun sprijin din partea sistemului de sănătate pe care îl aveți în subordonare, pentru care lipsa accesului la tratament face diferența dintre viață și moarte.

De la începutul anului, v-am trimis alte două scrisori în care v-am cerut, în calitate de europarlamentar, rezolvarea deficitului de medicamente pentru persoanele cu boli grave, pentru care fiecare zi fără acces la tratament reprezintă, practic, o condamnare la moarte din partea sistemului de sănătate.

De această dată, revin cu o solicitare la fel de urgentă, în care vă cer să nu îi condamnați la moarte pe cei aproximativ 120 de bolnavi care suferă de o boală rară, denumită mastocitoză. De această boală rară suferă nu numai adulți dar și copii. Boala nu ține cont de vârstă, domnule Vlad Voiculescu.

Cromoglicatul de sodiu valorează aproximativ 50.000 de euro pe an pentru toți cei 120 de bolnavi de mastocitoză.

Prin urmare, vă cer să includeți mastocitoza, cu toate formele ei de manifestare, în Programul Național de Boli Rare și, respectiv, accesul gratuit la tratamentul cu cromoglicat de sodiu, ca tratament de prima intenție în mastocitoză.

După cum știți, cromoglicatul de sodiu, singurul tratament pentru bolnavii de mastocitoză, poate fi introdus în lista medicamentelor compensate și gratuite, prin Ordin de Ministru.

Vă atrag atenția că România este singura țară din UE care nu are legislația privind administrarea și decontarea medicamentelor în afara indicațiilor de pe prospect, adică off label.

Trebuie să existe, în aceste condiții, o armonizare a legislației din România cu cea europeană.

Așa cum am spus de atâtea ori, accesul la tratament și asistență medicală este un drept constituțional și un drept fundamental al omului care trebuie respectat! Nimeni, nici măcar dumneavoastră, nu aveți dreptul la încălcarea acestuia!

Deși este a treia scrisoare pe care o trimit, fără să primesc vreun răspuns în urma primelor două, aștept urgent rezolvarea acestei probleme care face diferența dintre viață și moarte.

Nu mai condamnați la moarte oameni bolnavi din cauza proastei gestionări a crizei sanitare din România! Aveți obligația să găsiți urgent resursele necesare pentru a da o speranță de viață acestor oameni bolnavi, care și-au pierdut încrederea în sistemul de sănătate pe care l-ați băgat în colaps.

Aștept, și de această dată, răspunsul dumneavoastră, dar și măsurile pe care le veți lua pentru cei 120 de oameni diagnosticați cu această boală necruțătoare, mastocitoza.

Fiecare zi contează!

Europarlamentar Maria Grapini,

Vicepreședinte al Comisiei pentru Piața internă și protecția consumatorilor din Parlamentul European

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *