A inceput transportul public cu vaporasele pe Bega. Timisorenii se pot plimba gratis in weekend Foto

A inceput transportul public cu vaporasele pe Bega. Timisorenii se pot plimba gratis in weekend Foto

- in Administratie, Locale, Slider, Stiri
0

În sfârșit, după peste doi ani de la achiziționarea lor, cele șapte vaporașe cumpărate de Primăria Timișoara au fost introduse în cadrul transportului public. În această dimineață a fost efectuată prima cursă inaugurală, iar cu vaporașul Decebal s-a plimbat și primarul Nicolae Robu.

Este o bucurie foarte mare că astăzi, în sfârșit, iată dăm drumul la transportul public pe Bega cu vaporașul în municipiul Timișoara. Este al cincilea subsistem de transport public pe care Societatea de Transport Public Timișoara îl pune la dispoziția cetățenilor. Avem subsistemul cu troleibuze, cu tramvaie, cu autobuze, respectiv minibuze, cu biciclete și iată astăzi începem și transportul public cu vaporașele. Totul este gândit în concept intermodal, adică sunt conexiuni cu diverse mijloace de transport, de la o stație a unui subsistem înspre stații ale altor subsisteme. Desigur că nu este realizată la scară globală această conexiune, dar ne preocupă să facem ca într-un timp cât mai scurt să avem astfel de conexiuni totale în orașul nostru. Vrem să încurajăm transportul public și profităm de faptul că Timișoara are o apă precum Bega“, a spus primarul Nicolae Robu.

Nicolae Bitea, directorul STPT, a spus că o cursă completă, de la stația Ardealul până la Uzina de Apă, pe un traseu de 7,2 kilometri, poate fi realizată în aproximativ 55 de minute. În cursul săptămânii, biletul de călătorie costă un leu, iar în weekend sunt organizate doar curse de agrement, astfel că transportul este gratuit.

După 51 de ani, în anul 1967 s-a sistat în Timișoara transportul public de persoane cu vaporașul, iată că după toată această perioadă, Timișoara revine la această formă de transport. Ne bucurăm, suntem entuziasmați și ne dorim ca timișorenii să circule în număr cât mai mare cu vaporașele tocmai pentru a veni în sprijinirea calității vieții cetățenilor. Ne dorim să păstrăm transportul pe canalul Bega și în regim de agrement. 50 – 55 de minute durează o cursă, de la stația Ardealul până la Uzina de Apă. Sunt nouă stații, pe un traseu de 7,2 kilometri. Circulă șapte vaporașe, nu trei, dar prin rotație, pentru că avem nevoie un pic și de personal din punctul ăsta de vedere, chiar în această săptămână am mai angajat un timonier, în cursul săptămânii viitoare așteptăm un nou coleg timonier și atunci vom acoperi toate vaporașele cu tot ce înseamnă partea de căpitani și timonieri și mai angajăm și marinari. Chiar discutam săptămâna trecută că vom face relocări din cadrul societății, din cadrul personalului, pentru a cursa angajații noștri să devină marinari și să acoperim toate cele 67 de posturi necesare pentru transportul public în comun cu vaporașele. În acest moment avem 21 de marinari, trei timonieri și doi căpitani“, a spus directorul STPT, Nicolae Butea.

Timișoara a devenit joi, 4 octombrie, primul și singurul oraș din România care are transport public pe apă. Vaporaşele vor circula în regim de transport în comun cinci zile pe săptămână, de luni până vineri, sfârşitul de săptămână fiind destinat curselor de agrement, care vor fi efectuate cu un vaporaş. Contravaloarea unei curse cu vaporaşele va fi de un leu, iar biletele vor fi cumpărate de la un angajat al STPT, fiecare vaporaş fiind dotat cu casă de marcat. Categoriile sociale beneficiare de gratuităţi pe transportul public local vor circula gratuit. Programul curselor va fi afişat în staţiile de pe canalul Bega şi pe www.stpt.ro.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *