“Iarba mai înaltă dezvoltă rădăcini puternice, reține mai bine apa și previne compactarea terenului. Florile spontane, precum păpădia și trifoiul, oferă hrană polenizatorilor, iar iarba mai înaltă creează un habitat sigur pentru fauna locală. Prezența insectelor înseamnă o sursă mai mare de hrană pentru păsări și menține populația acestora în mediul urban. Odată cosită, materia organică suplimentară îmbogățește solul și reduce riscul de eroziune“, mai transmite municipalitatea.
De asemenea, această strategie aduce și alte beneficii: consum redus de combustibil și mai puține emisii de carbon. În plus, vegetația mai înaltă reduce necesarul de udare prin menținerea umidității, generează mai multă umbră la sol și ajută la reglarea temperaturii în oraș. Totodată, vegetația mai variată îmbunătățește estetica orașului.
De menționat este că metoda respectă legislație europeană: EU Biodiversity Strategy for 2030 (Strategia UE pentru Biodiversitate până în 2030) – Parte a European Green Deal, această strategie urmărește restaurarea biodiversității în zonele urbane și rurale. Încurajează orașele să creeze și să întrețină spații verzi urbane biodiversificate, prin măsuri precum: Reducerea frecvenței cositului; Promovarea vegetației native; Permiterea creșterii naturale a ierbii și florilor spontane. Sau cum ar fi Green Infrastructure Strategy (2013) – Încurajează dezvoltarea de spații verzi multifuncționale în orașe, care oferă servicii ecosistemice precum biodiversitate, reglarea apei și reducerea temperaturilor. Recomandă menținerea ciclurilor naturale de vegetație, inclusiv permiterea creșterii naturale a ierbii primăvara.