Trei probleme dificile ale agriculturii actuale

Trei probleme dificile ale agriculturii actuale

Dimitrie Muscă, cel mai mare fermier din județul Arad, atenționează că, în acest moment, agricultura se confruntă cu probleme foarte dificile, de aceea fermierii au nevoie de sprijinul autoritățile, îndeosebi, în lupta cu peste porcină africană și cu screpia la ovine.

Vreau să spun că nu s-a făcut nimic pentru a se întâmpina și opri pesta porcină africană în acest sector al creșterii animalelor din România. Dimpotrivă, unii vin și se laudă ce bravi au fost și ce lucruri mari au făcut, dar realitatea îi contrazice. Focarele se succed unul după altul în ferme, în gospodăriile populațiilor și la mistreți, fără nicio șansă de a fi blocate. Biosecuritatea din ferme și din gospodării este neglijată în continuare, iar boala se extinde. Sunt mari probleme în zona de vest a țării. Ar trebui ca autoritățile să organizeze consultări cu noi, fermierii, care suntem cei mai îndreptățiți să ne exprimăm și să căutăm soluții împreună. În ultimul timp nu a discutat cineva cu noi. Nu se vorbește și nu se mediatizează marile probleme cu care se confruntă fermierii în această perioadă. Cea mai gravă este, fără îndoială, pesta porcină africană. Aceasta a distrus zeci de ferme și continuă să facă ravagii în continuare, fără a fi oprită”, a spus Dimitrie Muscă.

Dacă în urmă cu două – trei săptămâni, kilogramul de carne la carcasă era șase lei, la mijlocul lui aprilie a ajuns la 8,5 lei, iar de Paște, cu siguranță, va depăși 9 lei kg. De aceea Muscă spune că prin extinderea PPA se lovește direct în populație și nu e un fapt de neglijat.

Vorbim de o creștere a prețului cărnii de 150%. Acest fapt va atrage creșterea prețului și la carnea de ovină, de vită și chiar de pasăre. Așadar se bagă adânc mâna în buzunarul populației. Nu se face nimic să se întâmpine toate astea, deși spun că au venit, au făcut și au dres. Nu este adevărat! Nu s-a făcut nimic la nivel de țară, decât s-au omorât porcii din gospodării și din ferme. Apoi, au mers mai înainte, unde a mai apărut vreun focar pentru a interveni și a ucide animalele. Atât s-a făcut pe această linie. Ravagiile PPA vor fi simțite mulți ani de aici încolo și vor avea efecte devastatoare asupra fermierilor români”, spune cel mai mare fermier din Arad.

El a mai atenționat că, recent, a fost în Spania în vizită la o fabrică de medicamente pentru zootehnie și a discutat cu fermierii dacă nu există vaccinul împotriva PPA. Se vorbește că vaccinul ar exista, dar va fi scos numai dacă ar fi afectate țările mari producătoare de carne.

Despre screpia la ovine, Muscă a adăugat: “Avem la ora actuală screpia la oi, dar nu vorbește nimeni de această boală extrem de gravă. Screpia este similară cu maladia vacii nebune. Este afectat creierul animalului și există riscul de a se transmite și la om. Nu se discută deloc de asta. Omul poate rămâne ca o simplă legumă, dacă se îmbolnăvește. Cel puțin să se mediatizeze problema, ca omul să știe despre ce e vorba și să fie atent când consumă carne de oaie. Dacă ne mai lovește și boala limbii albastre la vacă, atunci suntem puși. Oare este întâmplător ceea ce se întâmplă în această perioadă la noi?”.

O altă problemă ridicată de Muscă o reprezintă subvențiile care au început să scadă. El a explicat că a socotit cu atenție cum e situația. Atât la vaca de carne, cât și la cea de lapte a scăzut subvenția față de 2016 -2017 cu 4,5 -5 ori. Se spune că a fost un cuantum al banilor care au fost împărțiți la efectivul de animale. “Cineva poate să ne spună că au crescut efectivele de vaci de carne și de lapte de 4,5 -5 ori? Nici din greșeală, din contra. Nici nu se face nimic pentru a ajuta dezvoltarea acestor sectoare ale agriculturii. Chiar dacă se spune că s-a trecut de comisia de agricultură chestiunea plafonării subvențiilor pentru societățile mari asta este egal cu zero pentru că decizia finală trebuie să vină de la Parlamentul European și nu cel care există acum, ci PE format după alegerile din 26 mai. Nemulțumirea mea este față de acei parlamentari pe care îi avem și provin din rândul agricultorilor. Ei ar trebuie să lupte pentru fermierii români și să discute cu noi, dar nu o fac”, a mai declarat Dimitrie Muscă.

Gh. M.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *