Pentru reducerea cantității deșeurilor supuse depozitării, dar și a creșterii gradului de recuperare a acestora, Retim colectează selectiv deșeurile reciclabile încă din 2008, iar în următorii ani vrea să ajungă la o reciclare de 50%, până în 2020, din cantitatea de deşeuri municipale generată şi colectată.
De aceea Retim a declanșat o campanie de informare prin contactul direct, dar și prin alte mijloace de comunicare cu generatorii de deșeuri. „Încercăm de un an să ne reîntâlnim cu generatorii de deşeuri pentru a-i convinge să sorteze şi să recicleze mai bine la sursă. Noi avem costuri foarte mari aici la staţia de sortare cu reciclarea, dacă la sacul galben sau la pubela galbenă nu se respectă instrucţiunile. Am pus în funcţiune în ultimii 2 ani 75.000 de ghiduri de colectare selectivă, care au ajuns la gospodăriile individuale şi la asociaţiile de locatari din Timişoara. Suntem dispuşi ca în 2017 să reluăm totul şi să avem un dialog din casă în casă, pentru a ajunge la o reciclare într-o proporţie mult mai mare”, a spus Gheorghe Para, director general Retim. Deşeurile cu potenţial reciclabil reprezintă 20-25% din masa deşeurilor colectate, iar în cazul fericit se poate recupera 75% din acestea, în condiţiile unei colectări perfecte, ceea ce nu se întâmplă cu uşurinţă. Totuşi se poate spera la o reciclare a cel mult 15% din cantitatea totală de deşeuri menajere adunată în condiţiile de desfăşurare ideală a procesului de colectare selectivă. Colectarea deșeurilor reciclabile se face în aceeași zi cu colectarea deșeurilor menajere, însă nu de către aceeași autospecială.
Există, totuși, situații în care deșeurile reciclabile sunt colectate de către autospeciala care colectează deșeurile menajere. Acest lucru se întâmplă atunci când în recipientele destinate deșeurilor reciclabile se constată că există deșeuri compromise pentru reciclare. Deșeurile astfel colectate sunt apoi sortate pe categorii și reintroduse în circuitul economic prin reciclarea de către agenții economici specializați.
Colectarea se face din europubele, inscripționate, de la asociațiile de proprietari/locatari și, dacă este cazul, de la agenții economici. Colectarea deșeurilor reciclabile de la persoanele fizice/gospodării se face din saci galbeni inscripționați. Prin contract se specifică instrucțiunile privind conținutul recipientelor destinate colectării selective. Colectarea selectivă se face și prin aport voluntar la punctele de colectare a ambalajelor din sticlă (verzi) respectiv de hârtie/carton (albastre), amplasate sub forma de baterii în zone intens populate.
“Soluția problemei tale este o prioritate a noastră! Pentru o legătura rapidă și eficientă cu dumneavoastră contactați-ne și vă vom răspunde imediat! 0256-499.490”, îndeamnă Retim.
Gh. M.