500 dintre studenții Universității de Vest din Timișoara sunt străini. Cum vor fi atrași și tineri din Croația

500 dintre studenții Universității de Vest din Timișoara sunt străini. Cum vor fi atrași și tineri din Croația

- in Educatie, Locale, Slider, Stiri
0
presedintele croatiei

Universitatea de Vest din Timișoara și-a deschis, astăzi, porțile pentru un număr impresionant de studenți. În total, 17.000 de tineri, dintre care 4.000 de “boboci”, au pășit în noul an academic.

Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, a precizat că 500 dintre studenți sunt străini, iar în viitorul apropiat ar putea veni să studieze în capitala Banatului chiar și tineri din Croația. Astăzi, în prezența președintelui Croației, ministrul Educației din această țară și rectorul UVT au semnat un protocol pentru înființarea Lectoratului croat în cadrul instituției.

Prin urmare, începând cu acest an universitar, un român, etnic croat, din Reșița, va susține cursuri, mini-conferințe și seminarii în această limbă. “Am semnat un protocol prin care deschidem un lectorat de limba croată în cadrul Facultății de Litere a Universității de Vest din Timișoara. Este un pas înainte spre internaționalizare. Ne gândim să deschidem și în Croația un lectorat de limbă română și să aducem și studenți din Croația la Universitatea de Vest. Comunitatea croată din județul Caraș-Severin este una destul de dezvoltată și sperăm ca ei să vină în cadrul acestui lectorat“, a declarat Marilen Pirtea.

La deschiderea de an universitar a participat și președintele Croației, Kolinda Grabar-Kitarovic, care le-a explicat studenților că România și Croația au unele probleme similare, precum plecarea tinerilor la muncă în străinătate și a propus o investiție mai serioasă în sistemul de învățământ. “Una dintre consecințele emigrației este lipsa forței de muncă, motiv pentru care este greu să fim competitivi pe piața mondială“, a precizat președintele Croației.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *