50.000 de puieţi vor fi plantati la Utvin

50.000 de puieţi vor fi plantati la Utvin

- in Actualitate, Locale, Stiri
0

Sâmbătă, 14 noiembrie, are loc cea mai importantă acțiune de împădurire la nivel național – împreună Plantăm Fapte Bune în România!

Prin eforturile echipei „Plantăm fapte bune în România”,  aproximativ 301.230 de puieţi vor prinde viată pe cele 79 de hectare confirmate de primăriile din țară, care au răspuns apelului și au trecut printr-o verificare alături de reprezentanți ai echipei și ai Regiei Naționale a Pădurilor – ROMSILVA.

În județul Timiș, acțiunea se va desfășura la Utvin (comuna Sânmihaiu Român), sub coordonarea locală a asociației ECO CLUB TIMIȘOARA – coordonator local Andreia Schneider. Până în data de 10 noiembrie, s-au înscris 2.150 de voluntari. „Considerăm că este un număr optim pentru a efectua plantarea și sperăm ca toți cei confirmați să vină cu drag și spor! Vremea va fi potrivită pentru plantat! Au confirmat participarea voluntari angajați din cadrul companiilor, firmelor, instituțiilor, ONG-urilor, asociațiilor, ligilor studențești, universităților, simplii cetățeni și săteni, determinați să facă fapte bune! ” – afirmă Andreia.

Ziua de sâmbătă se va derula conform următorului program:

  • ora 08:00-08:30: plecarea din parcarea Iulius Mall cu autocare a voluntarilor înscriși care au solicitat loc
  • ora 09:00: sosirea la locul de plantare al tuturor voluntarilor
  • ora 09:30: instructaj tehnic, protecția muncii și distribuirea uneltelor/mănușilor/parcelelor și distribuirea pe sectoare de plantare
  • ora 10:00 – 15:00 plantarea puieț

”Voluntarilor plantatori li se vor pune la dispoziție unelte și mănuși. Recomandăm ținută adecvată și un pachețel cu mâncare/apă în funcție de consumul caloric al fiecăruia. Manualul de plantare poate fi accesat aici Manual de plantare și îi rugăm pe toți să îl parcurgă.” – menționează Andreia.

În ceea ce privește tipul de puieți, amintim un total de 50.000 de puieți forestieri, dintre care: 20.000 stejar pedunculat, 10.000 cer, 10.000 mojdrean, 5.000 frasin, 5.000 corcoduș.

Acțiunea este organizată la nivel național de către EcoAssist, sub asupiciile Înaltului Patronaj al Alteței Sale Regale Principesa Margareta a României. Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor va fi partenerul instituţional al acestui demers amplu, prin puieții ce vor fi plantaţi pe terenuri publice neproductive. Aceștia vor fi îngrijiţi pe o perioadă mai mulți ani, până la atingerea maturității. R.N.P. – ROMSILVA va furniza gratuit puieții necesari împăduririi terenurilor puse la dispoziție de administrațiile publice locale și asistență de specialitate pe plantațiile oficiale ale proiectului.

La nivel de Timiș:

Organizatori locali: ECO CLUB Timișoara, Primăria Sânmihaiu Roman și Consiliul Local.

Atât la pregătirea terenului cât și la plantarea puieților vor participa și deținuți din cadrul Penitenciarului Timișoara. Asistența tehnică de specialitate va fi asigurată de ingineri din cadrul Direcției Silvice Timiș, Garda Forestieră, studenți din cadrul USAMVBT.

Mesajul fondatoarei PFBro, Liana Buzea, pentru timișeni este următorul:  Cum puteți voi ajuta? Cel mai frumos mod în care îi puteți ajuta și onora pe colegii noștri este să aveți răbdarea și energia să vă uitați pe materialele instructive pe care ei vi se vor mai transmite. Iar în ziua cea mare, fiindcă veți fi atât de mulți, să aveți răbdare. Răbdare să ajungă șeful vostru de parcelă la voi, răbdare să urmăriți instructajul lui, răbdare să se dea pornirea acțiunii. Cu răbdarea trecem marea, zicea cineva cândva.

Despre „Plantăm fapte bune în România”

Din 2011 şi până în prezent, 12.528 voluntari au plantat și îngrijit 258.200 copăcei pe un total de 65,5 hectare de terenuri publice neproductive în următoarele judeţe: Argeş, Braşov, Cluj, Constanţa, Covasna, Ialomiţa, Iaşi, Prahova, Mureş, Satu Mare, Sălaj şi Timiş.

 A  fost lansată Harta tăierilor de păduri – aplicația online și pentru android – prin care oricine poate raporta o tăiere de pădure din țară.

 În 2013 inițiativa a primit Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principesa Margareta a României, iar de-a lungul anilor i s-au acordat șase distincții din partea comunității.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *