285 de milioane de euro, bugetul Timisoarei pe 2021. Fritz se lauda cu proiecte inițiate de Robu și vrea sa atraga bani europeni pentru cele noi

285 de milioane de euro, bugetul Timisoarei pe 2021. Fritz se lauda cu proiecte inițiate de Robu și vrea sa atraga bani europeni pentru cele noi

- in Administratie, Locale, Slider, Stiri
0

A fost finalizat proiectul de buget pe anul 2021 al Primăriei Timișoara. Dominic Fritz a anunțat că valoarea totală este de 1,4 miliarde de lei, adică peste 285 de milioane de euro, la fel ca în anul 2019. 60% din bani, adică 787 de milioane de lei, merg pe bugetul de funcționare, iar restul pe bugetul de dezvoltare.

Proiectul de buget urmează să-l votăm în Consiliul Local Timișoara după ce 30 de zile stă în dezbatere publică. Proiectul va fi publicat și pe pagina web, astăzi. Proiectul de buget pe anul 2021 este inspirat de energia timișorenilor, pentru că tot ceea ce facem este concentrat spre cetățean. Cu acest buget punem de fapt baza unor proiecte pe termen lung care vor defini felul în care se va dezvolta Timișoara în următorii zece ani. Acest buget crește calitatea vieții prin servicii de calitate și folosește șansa istorică a fondurilor europene“, a declarat Dominic Fritz, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, înainte de a prezenta bugetul Timișoarei pe acest an.
Dominic Fritz a precizat că lucrările început vor fi finalizate și că vor fi continuate investițiile pentru care contractele au fost deja semnate. Totodată, edilul-șef a precizat că acum se vor pune bazele unor proiecte strategice, astfel că în proiectul de buget au fost incluse mai multe documentații. Fritz a vorbit și despre importanța accesării banilor europeni, prin PNRR (Programul Național de Redresare și Reziliență).
Știu că este în spațiul public acest mit că nouă ne place să oprim proiecte. Opusul este adevărat, finalizăm și ne luptăm să finalizăm proiectele în derulare”, a ținut să precizeze primarul Timișoarei, înainte de a enumera mai multe proiecte inițiate de administrația Robu, precum modernizarea străzii Prezan, finalizarea Parcului Civic, șantierul de pe Alexandrescu, modernizării Căii Bogdăneștilor, B-dul Cetății și Stan Vidrighin.
Fritz a anunțat că o serie de proiecte sunt gândite cu scopul digitalizării și transformării Timișoarei într-un smart city, fiind două mari paliere de acțiune. “Un proiect mare de transformare digitală a Primăriei Timișoara și a serviciilor către cetățean și transformarea Timișoarei în smart city, iar aici țintim să atragem finanțări până la 200 de milioane de euro din fonduri europene“, a detaliat Dominic Fritz.
Primăria Timișoara vrea să acorde o importanță mai mare cartierelor și spațiilor verzi. Astfel, pentru malul Begăi, zona Torontalului Nord, Iosefin și Traian urmează să fie realizate Planuri Urbanistice Zonale de către primărie, și nu de către investitori, cu scopul evitării “haosului urbanistic”. Totodată, municipalitatea vrea să refacă mai multe cartiere, în care o să fie o “intervenție coerentă de regenerare urbană”. Printre acestea se numără și Complexul Studențesc. Dominic Fritz a mai anunțat că vor fi organizate concursuri de soluții de arhitectură pentru Piața Operei și celelalte străzi din zona Cetate care nu au fost incluse în proiectul vechi, dar și un astfel de concurs pentru Piața 700.
La capitolul mobilitate, edilul-șef a precizat că se dorește o concentrare nu doar pe modernizarea șoselelor, ci pe întregul profil stradal. Printre proiecte se numără unul pilot de realizare a unei benzi dedicate din centrul Timișoarei până la spitalul județean. Fritz susține că rețeaua de transport public din Timișoara trebuie regândită și că vor fi depuse proiecte în speranța că se va primi finanțare pentru cumpărarea de mijloace noi de transport în comun. Pe partea de mobilitate rutieră, reprezentanții municipalității au ca prioritate completarea inelului II est, prin realizarea podului peste Bega lângă ISHO, dar și construirea a trei parcări supraterane, în zona Oituz, spitalul de copii și stadion.
Dominic Fritz a vorbit și despre “Timișoara verde”, susținând că “cea mai mare parte din fondurile europene trebuie să meargă spre proiecte verzi“, astfel că se dorește creșterea suprafeței spațiilor verzi. De asemenea, va începe proiectul de transformare a Pădurii Verzi într-o pădure-parc și se va începe elaborarea unui masterplan pentru “Timișoara verde-albastră”, care va fi formată dint-o rețea din canalele de desecare și cursurile de apă existente.
În ceea ce privește educația, primarul Timișoarei a anunțat că vor fi realizate trei creșe noi, iar prin PNRR există posibilitatea să mai fie construite încă patru. Totodată, municipalitatea vrea să realizeze patru campusuri școlare, la Colegiul Bănățean, Liceul Grigore Moisil, Liceul de Arte Plastice și Colegiul Economic F.S. Nitti, dar și să continue lucrările de la campusul Liceului Lenau.
La capitolul sănătate, Fritz a precizat că, în această săptămână, a fost semnată autorizația de construire pentru noua maternitate a Spitalului Municipal Timișoara și că nu s-a renunțat la ideea realizării unei noi clădiri pentru această unitate medicală, fiind identificat un teren. Nu a fost uitat nici noul corp al spitalului de copii, unde primăria vrea să termine lucrările.
Dominic Fritz a vorbit și despre proiectele din domeniul culturii, printre care se numără și transformarea Primăriei Vechi într-un muzeu al orașului – “Muzeul Cetății”, dar și continuarea lucrărilor la Centrul Cultural Mărășești. De asemenea, municipalitatea vrea să realizeze un traseu al Revoluției, care ar urma să fie finalizat până în anul 2023, când Timișoara va deține titlul de Capitală Culturală Europeană.
În ceea ce privește sportul, se va construi complexul sportiv din Calea Lipovei și va fi reabilitat stadionul de rugby. Totodată, un proiect nou se referă la realizarea unui parc sportiv pe malul Begăi, intitulat “Uszoda renaște”, care va cuprinde și un skatepark.
Acești bani sunt banii dvs., cel puțin partea de bani locali, sunt și bani europeni. Suntem foarte conștienți că gestionăm acești bani ai dvs. cu o mare responsabilitate și că trebuie să punem acești bani la lucru în serviciul orașului. Azi, oficial, acest buget va intra în dezbatere publică și acolo avem și un formular pentru orice fel de feedback“, a conchis Dominic Fritz.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *