ONCOGEN, centrul din Timişoara în care se va găsi leacul pentru cancer, va trebui să găsească surse de finanţare proprii. De unde încearcă să obţină fonduri

ONCOGEN, centrul din Timişoara în care se va găsi leacul pentru cancer, va trebui să găsească surse de finanţare proprii. De unde încearcă să obţină fonduri

- in Locale, Sanatate, Slider, Stiri
0
oncogen

La Timişoara a fost inaugurat, la sfârşitul acestui an, un centru de cercetare unic în România şi în Europa de Est. Şi anume, ONCOGEN, Centrul de terapii genice şi celulare în tratarea cancerului, care a fost realizat lângă Spitalul Judeţean Timişoara, după o investiţie de aproximativ zece milioane de euro, bani europeni.

Centrul a fost finalizat după cinci ani de lucrări, iar aici vor urma să lucreze zeci de cercetători care vor încerca să găsească leacul pentru cancer. Din păcate, ONCOGEN va trebui să găsească surse de finanţare proprii pentru a supravieţui.

“La ONCOGEN, activitatea a început. Se caută şi se derulează, deocamdată, iniţierea de proiecte europene şi se caută parteneri pentru începerea procedurilor de cercetare. S-a realizat o schemă de personal. O parte importantă o constituie proiectele transfrontaliere care se desfăşoară acum şi se stabilesc cu Serbia. Practic, ONCOGEN va trebui să găsească surse de finanţare proprii, şi CJ Timiş şi Ministerul Sănătăţii din punct de vedere al personalului angajat, al clădirii, al problemelor tehnice va sprijini centrul. Dar restul fondurilor trebuie obligatoriu să fie aduse prin proiecte de cercetare”, a explicat Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean Timişoara.

În centrul ONCOGEN vor fi derulate studii clinice pentru dezvoltarea de tratamente inovatoare în cancer şi bolile cronice degenerative. 15 noi laboratoare de cercetare au fost create în cadrul centrului, dotate cu echipamente de vârf, în care vor lucra 25 de specialişti. De asemenea, în cadrul centrului au fost realizate şi două camere albe unice în România, o bancă de celule şi ţesuturi şi o biobază.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *