2020 – anul extremelor, în agricultura din Arad şi Caraş-Severin

2020 – anul extremelor, în agricultura din Arad şi Caraş-Severin

- in Actualitate, Agricultura, Economie, Locale, Stiri
0

În județul Caraș-Severin, ploile multe au întârziat activitatea în agricultură. Din cele 20.000 de ha de porumb existente, la jumătatea lunii octombrie, erau recoltate aproape 10.000, cu o producție medie de 5.700 kg la ha. La floarea soarelui, erau recoltate 6.000 de ha cu o producție de 2.200 de kg la ha, iar la grâu, au fost însămânțate numai 2.000 de ha din cele 16.000, preconizate, din cauza ploilor.

La noi a plouat des. Numai astă vară veneau ploilor din două în două săptămâni. E umiditate multă în sol și nu se poate intra pe câmp. Totuși trebuie să spun că am avut un an agricol de la bun în sus, în 2019 -2020, dar acum suntem întârziați. De două săptămâni plouă în Caraș Severin, dar imediat ce se îndreaptă timpul sperăm ca să putem intra în câmp, să ne facem treaba. La noi nu au fost calamități din cauza secetei. Nici despăgubiri nu au trebuit să se dea. Pentru anul 2020 -2021 se pare că este foarte bine, în acest moment. Noi sperăm să nu mai plouă, fiindcă în sol există umiditate și vom putea semăna grâul și finaliza recoltatul la porumb și floare”, a spus Iosif Marius Zarcula, șeful serviciului Inspecții, din cadrul Direcției Agricole Județene Caraș-Severin.

Recoltatul la floarea soarelui de pe cele aproape 40.000 de ha era finalizat în județul Arad, iar producția este mai slabă ca în 2019, din cauza secetei mari, dar fermierii speră să mai recupereze din pierderi, datorită prețului mai bun.

Martin Ion, directorul Direcției Agricole Județene Arad, a spus că, totuși cine a recoltat înainte după 25 august a prins un preț mai slab, de 1,40 lei -1,50 lei, dar după ce s-a terminat recoltatul, prețul a crescut la 1,90 lei -2.00 lei, la începutul lunii octombrie.

Fermierii speră să mai recupereze prin prețul de valorificare. Recoltatul la porumb ajunsese la 50% la jumătatea lunii octombrie, iar kilogramul se vindea cu 0,70%. Suprafața propusă pentru semănat la grâu în 2020 se apropie de 100.000 de ha, din cele 350.000 de ha arabile din județ, și erau însămânțate în proporție de 50%. Ploile au mai blocat activitatea.

Ne vom încadra în perioada optimă. Față de ceea ce am învățat noi în urmă cu câțiva zeci de ani, acum, epoca optimă de semănat s-a mai decalat, datorită iernilor care aproape că nu mai sunt. Au fost fermieri în Arad care au finalizat semănatul și la sfârșitul lunii noiembrie și tot au avut producții foarte bune. În concluzie, anul 2019 -2020 a fost mulțumitor din punct de vedere financiar. Sigur că au fost producții mai scăzute ca anul trecut la cerealele păioase, din cauza secetei care a bântuit și județul nostru. Datorită ploilor din luna octombrie, există umiditate în pământ și va exista o răsărire bună pentru grâu. La rapiță sunt diferențe. Sunt vetre unde plantele sunt de 10 -15 cm, iar pe altele acum răsar. Nu au avut umiditate. Rapița a fost semănată după 25 august, dar în septembrie, a fost secetă în agricultura din Arad, de aceea rapița nu a răsărit. Sperăm că această cultură va evolua bine și se va căli până în iarnă. Grâul semănat după 20 septembrie e în covor verde. Arată bine. Au fost ploi cam intense în Arad, în perioada 1 -15 octombrie, iar fermierii cum au reînceput semănatul grâului. În plus, în județ, s-au cultivat 2.000 de ha de plante furajere, mă refer la lucernă, fiindcă fermierii beneficiază de un bonus de la APIA, dacă este în agricultură ecologică și face SCZ și se obțin 3,75 de tone la ha, atunci vor beneficia și de acel ajutor”, a explicat Martin Ioan.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *