2.000 de elevi din zona Deta invata in frig. Se cauta solutii pentru reluarea alimentarii cu gaz

2.000 de elevi din zona Deta invata in frig. Se cauta solutii pentru reluarea alimentarii cu gaz

- in Administratie, Locale, Slider, Stiri
0

Deși au trecut trei zile de când furnizarea cu gaz a fost întreruptă în orașul Deta, precum și în localitățile Denta, Voiteg și Stamora Moravița, autoritățile nu au găsit o soluție.

Marți, 23 octombrie, la Prefectura Timiș a avut loc o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, la care au participat și reprezentanți ai furnizorului și ai unuia dintre distribuitori, în încercarea găsirii unei soluții pentru remedierea situației, dar în zadar.

Am vrut să aflăm exact care este situația din toate unitățile administrativ-teritoriale, să auzim și părerea factorilor implicați, inclusiv a societăților comerciale. Din păcate, este o problemă între societăți comerciale care trenează încă din anii 2012-2013. Autoritățile publice locale au fost informate în luna martie a acestui an. A mai avut loc, într-adevăr, și anul trecut, o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, dar în care factorii implicați, respectiv societățile comerciale, și-au luat angajamentul că rezolvă această problemă. Din păcate, în luna martie a acestui an a venit o notificare și a avut loc o ședință la consiliul județean prin care se spunea că există posibilitatea sistării furnizării gazelor naturale în județ. Până în luna octombrie a acestui an nu s-a întâmplat absolut nimic și aici am întrebat OMV-ul de ce nu au sistat furnizarea cu gaze încă din luna martie a acestui an, pentru că atunci poate primarii găseau soluții alternative. Nu este normal ca acum, în prag de iarnă, când se fac 2-3 grade în județul Timiș, să rămânem fără încălzire în atâtea unități administrativ-teritoriale. Gândiți-vă că sunt spitale, sunt școli, sunt grădinițe, oamenii nu au nicio vină. Astăzi, OMV-ul și-a arătat întreaga responsabilitate să rezolve problema, sperăm ca în două, trei zile să deblocăm situația“, a afirmat prefectul județului Timiș, Eva Andreaș.

Conform informațiilor furnizate de Inspectoratul Școlar Timiș, aproape 2.000 de copii care învață în școlile și grădinițele din zona Deta învață în frig. De asemenea, la spitalul din Deta sunt internați 63 de bolnavi, care nu au apă caldă și nici căldură.

Suntem în situația cea mai gravă, avem cei mai mulți consumatori vulnerabili. Avem 950 de elevi în cele trei școli, avem 190 de copii în cele trei grădinițe și am putea numi consumatori vulnerabili și locuitorii din cele 44 de blocuri din Deta. Autoritatea publică locală trebuie să reprezinte interesele locuitorilor. Locuitorii noștri sunt buni platnici și au ajuns să stea în frig în situația în care a avut loc întreruperea gazului, mai ales că nu am fost notificați înainte despre această situație. Spitalul are 63 de bolnavi internați, avem și secție de pediatrie, secție de chirurgie, situația este foarte gravă. La școli nu este căldură. Avem 15 copii la creșă, este foarte, foarte grav. Dacă am fi fost notificați înainte, am fi găsit alternative. Dar așa, fiecare caută alternative la școli și la grădinițe. Se gătește la butelia de aragaz“, a declarat Adina Maria Mateescu, viceprimarul orașului Deta.

Miercuri, 24 octombrie, la Ministerul Energiei, va avea loc o întâlnire cu factori implicați, la care va participa și prefectul județului Timiș, Eva Andreaș.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *