INTERVIU Senatorul de Timiș, Petru Ehegartner: “Am rămas consecvenţi principiului liberalismului”. Ce spune despre penalii din Parlamentul României

INTERVIU Senatorul de Timiș, Petru Ehegartner: “Am rămas consecvenţi principiului liberalismului”. Ce spune despre penalii din Parlamentul României

- in Locale, Politica, Slider, Stiri
0

ehe

Am stat de vorbă cu senatorul de Timiș, Petru Ehegartner, chiar de ziua lui, iar ceea ce a ieșit este o conversație de profuzime. Am reușit să atingem teme politice, teme ce țin de justiție, de guvernare și planuri de viitor. Alflați în interviul de mai jos cât mai rezistă alianța PSD-UNPR-ALDE, cum explică senatorul problemele lui Victor Ponta cu justiția și ce planuri are pentru alegerile locale din 2012.

Miroslav Stanici: În calitate de senator în Parlamentul României, alături de colegii de la putere, veţi organiza o sesiune extraordinară pentru a studia cererea de reexaminare a preşedintelui cu privire la Codul Fiscal?

Petru Ehegartner: Am aflat cu surprindere despre reactualizarea subiectului Codului Fiscal, după ce în parlament a fost votat de cvasitotalitate, cu o singură abţinere şi două împotrivă. Asta după ce s-au organizat o dezbatere de amploare în mediul antreprenorial, în rândul populaţiei, şi rezultatul acestei dezbateri au fost numeroase amendamente. Pentru retrimiterea în parlament nu există o obiecţie concretă, de data aceasta se face o apreciere prudenţială. Eu cred că prezentarea acestei situaţii a fost făcută cu multe omisiuni, şi aici mă refer la această grijă corectă de a nu crea dezechilibre macro economice inducându-se ideea că am fi nevoiţi să depăşim o limită a unui deficit bugetar. Deficitul bugetar nu este o consecinţă directă a Codului Fiscal. Codul fiscal reprezintă marjă de venituri de la bugetul statului, deficitele rezultă din legea bugetului, care presupune chivernisirea, gestionarea şi folosirea resurselor generate prin codul fiscal. Aşadar, din buna gestionare a resurselor acest deficit se poate ajusta. Însă e forte important să nu diminuăm componenta absolut necesară şi anume investiţiile.

M.S. Aş vrea vrea să rămânem la subiectul parlament. Îmi aduc aminte că în urmă cu ceva vreme eraţi chiar înjurat, partidul din care faceți parte era făcut în toate felurile, pentru că aţi votat împotriva arestării lui Dan Șova. Probabil pe viitor vor mai fi cereri de arestare pentru parlamentari. Cum le veţi aborda?

P.E.: Am mai spus-o şi repet: poziția pe care am avut-o în acel moment nu a fost de obstrucționare a justiţiei. Dacă vă aduceţi aminte, cererea în cazul Șova era pentru arestare, pentru o faptă de care era acuzat înainte să deţină mandatul de senator. Având în vedere că justiția poate să facă cercetări asupra presupusului caz, eu nu am văzut drept imperioasă necesitatea arestării. Aşadar cercetarea şi eventuala condamnare este posibilă şi nu este o obstrucţionare a justiţiei.

MS: Cum comentaţi ce i se întâmplă lui Victor Ponta în relaţia cu DNA, cu toţii ştim că a început urmărirea penală. Ar trebui sau nu să îşi dea demisia?

P.E.: Abordarea în aceste cazuri este strict politică. Eu regret faptul că un prim ministru al țării este în această situație şi consider că este un blam pentru clasa politică să ajungem în situaţia în care primul ministru este cercetat penal pentru nişte spețe presupuse a se fi întâmplat cu mult timp înainte. Că ar trebui sau nu să îşi dea demisia… Cred că trebuie să rămânem consecvenţi prezumției de nevinovăţiei, până la dovada contrară. Eu zic că atitudinea primului ministru a fost corectă până în prezent. Pentru democraţia românească ar fi păgubos ca decizia politică să fie constrânsa de alte mijloace decât cele care presupun decizii parlamentare.

MS: Aş vrea să vorbim puţin şi despre cum funcţionează alianţa cu PSD ul cu UNPR, alianţa 2.0 cum a numit-o Victor Ponta. Să ne amintim că la PSD este un nou preşedinte.

P.E.: Punctul nostru de vedere, şi aici mă refer strict la ALDE, e acela că atât timp cât guvernul pe care noi îl susţinem rămâne fidel proiectului şi programului cu care USL a câştigat alegerile, cred că nu avem nici un motiv să punem la îndoială legitimitatea acestui guvern. Acest guvern, fără a-i face o apologie sau a-i scoate în evidenţă o trăsătură exagerată, este poate în ultimii 25 de ani singurul care a încercat şi a reuşit într-o măsură foarte mare să respecte proiectul cu care a câştigat alegerile. Mă refer în primul rând la o disciplină financiară, mă refer la mărirea capacităţii de execuţie a bugetului, mă refer la măsurile reparatorii care s-au promis în campania electorală, mă refer la reîntregirea salariilor, indexarea pensiilor, mă refer la măsurile de stimulare a creşterii economice, scăderea CAS şi continuând cu scăderea TVA pentru alimente la 9%, urmând ca după adoptarea Codului Fiscal să revenim la TVA-ul de 19%. Aici aş avea menţiunea că această cotă de 19% a fost chiar amendamentul opoziţiei, noi propuseserăm iniţial 20%. Dar am stabilit să revenim la situaţia de dinainte de „măcelul” din zona bugetară.

MS: În ultima parte a interviului aş dori să ne vorbiţi despre ALDE. Cum funcţionează noul partid şi ce vă propuneţi pe viitor?

P.E ALDE este produsul unui proces scurt şi foarte intens, un proiect care s-a inițiat odată cu abandonarea de către PNL a doctrinei liberale şi încetarea apartenenţei sale la internaţionala liberală. Am rămas consecvenţi principiului liberalismului care în România, după 1989, a adus acel suflu democraţiei constituind un pol al opoziției democratice din acea perioadă. Susţinem şi acum că abandonarea de către PNL a culoarului liberal este o pierdere pentru spectrul politic românesc şi un lucru regretabil. Şi continuăm să credem în necesitatea acestei doctrine pentru sănătatea politicii româneşti. Am spus că este un proces de scurtă durată, având în vedere timpul scurt care a trecut de la iniţiativa înfiinţării noii mişcări liberale sub aripa PLR condus de Călin Popescu Tăriceanu, am reuşit să coagulăm câteva mişcări de iniţiativă în teritoriu şi la scurt timp a apărut şi iniţiativa de fuziune cu PC, constituindu-ne într-o alianţă liberală. Suntem echivalentul ALDE european.

MS: Vă propuneţi un scor anume pentru alegerile viitoare?

P.E Eu cred că e necesar pentru identitatea noastră să mergem independent la următoarele alegeri, să încercăm să ne consolidăm, să recâştigăm culoarul liberal, pentru că prin fuziunea cu PDL, PNL a abandonat acest culoar politic. Şi de accea cred că e necesar să candidăm independenţi la alegerile locale din 2016. Rezultatul pe care îl vom obţine sperăm să ne îndreptăţească să candidăm de sine stătători la alegerile parlamentare, sau în eventuale alianţe. Sigur că acest lucru în politică este uneori foarte bine apreciat de către populaţie, şi avem trei exemple care conferă electoratului acea siguranță care vine din unirea forţelor politice, care poate oferi încredere şi căpăta susţinere din partea lor. Exemplele sunt CDR, Alianța DA şi, bineînţeles, USL.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *