162 de ani de la Unirea Principatelor Române – Moldova și Țara Românească

162 de ani de la Unirea Principatelor Române – Moldova și Țara Românească

- in Locale, Social, Stiri
0

În 24 ianuarie 1859, sub conducerea liderului unionist Alexandru Ioan Cuza, a avut loc Unirea Principatelor Române (Moldova și Țara Românească).

Duminică 24 ianuarie 2021 se împlinesc 162 de ani de la Mica Unire.

Marele merit al lui Cuza a fost că a reușit să aducă recunoașterea internațională a unirii vechilor Principate, punând, prin reformele sale din toate domeniile, bazele statului român modern. Astfel, Mica Unire, cum mai este cunoscută, a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român.

Românii bănăţeni au întâmpinat şi au primit cu simpatie realizarea actului unirii celor două principate sub conducerea domnitorului A. I Cuza. În 4 martie 1866, când domnitorul vine de la Braşov la Timişoara, de-a lungul întregului itinerariu transilvănean, el a fost întâmpinat de locuitorii Banatului cu foarte multă bucurie. În acest sens se cunoaşte că în localitatea Coşava din judeţul Timiş se păstrează clădirea unde A. I Cuza a poposit, iar la Lugoj presa vremii relatează că foarte mulţi lugojeni l-au întâmpinat cu „ropote de aplauze”. Şi la Timişoara a fost întâmpinat cu aceleaşi sentimente, aici  cunoscându-se clădirea care l-a adăpostit timp de două nopţi, şi care este situată în centrul oraşului”, a explicat dr. Vasile Dudaş, şeful secţiei de Istorie din cadrul Muzeului Banatului.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *