1,5 – 2% dintre bebeluşii din Timiş se nasc cu malformaţii fetale

1,5 – 2% dintre bebeluşii din Timiş se nasc cu malformaţii fetale

- in Locale, Sanatate
0

Conform raportului”Copii sănătoşi pentru o societate sănătoasă!”, finalizat la sfârşitul lunii iulie, în maternităţile din Timişoara, între 1,5 -2% dintre bebeluşii născuţi între anii 2010 -2013 au avut malformaţii.

„În Timiş, sunt diferenţe semnificative ale procentului, determinate de nivelul de educaţie al mamei. Cele care au studii superioare se adresează medicului de la începutul sarcinii şi sunt depistate eventualele malformaţii. Doamnele cu  o educaţie mai precară vin mai târziu la doctor sau doar la naştere şi atunci nu mai ai cum să previi malformaţiile”, a declarat dr. Olimpia Oprea, coordonatoarea raportului, medic ginecolog în cadrul Maternităţii Odobescu Timişoara. În Occident procentul este de sub 1%.

„Estimarea numărului de malformații fetale în maternitățile județului Timiș, în perioada 2010 – 2013, prezintă valori relativ stabile, fără să înregistreze o creștere alarmantă conform statisticilor mondiale. Consultația prenatală trebuie să fie adecvată sub raport cantitativ și calitativ, utilizând metodele cele mai performante pentru depistarea malformațiilor fetale. Educația sanitară, organizarea sistemului de sănătate, dotarea centrelor de medicină materno-fetală, societatea sunt solicitate să participe la acțiunea de prevenire a malformațiilor fetale pentru a asigura o națiune sănătoasă, pentru evitarea eșecurilor reproducerii umane”, arată raportul.

Malformațiile congenitale sunt anomalii de structură, funcție sau metabolism care se manifestă de la naștere sau în prima parte a copilăriei. Oamenii de știință au identificat aproximativ 4.000 de anomalii la naștere, care variază de la forme minore până la forme grave și foarte grave.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *