15.000 de lei, amenda primita de Primaria Timisoara de la Garda de Mediu pentru gunoiul de pe strazi

15.000 de lei, amenda primita de Primaria Timisoara de la Garda de Mediu pentru gunoiul de pe strazi

Primarul Nicolae Robu s-a lăudat degeaba, în ultima perioadă, că Timișoara este mai curată după ce noul operator de salubrizare stradală și-a început activitatea. Miercuri, 15 mai, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Timiș a informat că i-a aplicat Primăriei Timișoara o amendă în valoare de 15.000 de lei pentru că orașul este îngropat în gunoaie.

Sancțiunea a fost aplicată ca urmare a efectuării unui control tematic în Timișoara privind salubrizarea. “În timpului inspecției pe teren, s-a constatat că numeroase străzi, alei, parcări publice, stații ale mijloacelor de transport în comun și zone pietonale de afluență publică erau insalubre, zonele de circulatie pietonală și auto fiind partial acoperite cu deșeuri, care erau prezente și în jurul coșurilor de gunoi amplasate pe domeniul public, iar pe spațiile verzi/scuaruri existau saci cu frunze, grămezi de crengi și alte deșeuri amestecate. De asemenea, s-a constatat că nu se asigură colectarea separată, transportul și valorificarea deșeurilor și există depozitări/abondonări de deșeuri în diferite zone”, a informat Garda Naţională de Mediu.

De asemenea, pe lângă amenda primită, Primăria Timișoara trebuie să ducă la bun sfârșit o serie de măsuri, care se referă la “salubrizarea tuturor zonelor în care există abandonări de deșeuri și adoptarea de măsuri suplimentare și eficiente pentru eliminarea acestor depozitări/abandonări de deșeuri pe domeniul public; adoptarea unor măsuri de prevenire a abandonării de deșeuri pe raza Municipiului Timișoara, respectiv identificarea proprietarilor de terenuri din zonele afectate de deșeuri și asigurarea salubrizării acestora; identificarea unei soluții pentru gestionarea biodeșeurilor generate pe raza UAT Municipiul Timișoara, având în vedere faptul că, până în prezent, nu s-a realizat stația de compostare a biodeșeurilor“.