130.000 de turiști au luat cu asalt un monument istoric din vestul țării, anul trecut. Ce anunț important a fost făcut

130.000 de turiști au luat cu asalt un monument istoric din vestul țării, anul trecut. Ce anunț important a fost făcut

cetatea deva

Cetatea Devei din județul Hunedoara, aflată în vârful unui deal din orașul cu același nume, atrage turiști ca un magnet. Anul trecut, aproximativ 130.000 de vizitatori fascinați de frumusețea monumentului istoric, dar și curioși să admire priveliștea de la înălțime, au luat cu asalt Cetatea Devei. În acest an, Primăria Deva speră că numărul turiștilor va ajunge la 300.000, mai ales că lucrările de reabilitare a acesteia sunt pe final.

Potrivit reprezentanților municipalității, Cetatea Devei va fi deschisă oficial pentru turiști în luna aprilie a acestui an, recepția lucrărilor fiind făcută. Lucrările de reabilitare a monumentului au început în anul 2007, dar în 2012 au fost oprite. Acestea au fost reluate în 2013, cetatea fiind reabilitată în cadrul unui proiect finanțat cu bani europeni.

„Cetatea nu a fost închisă integral, doar pe incinta doi şi trei. Cele două au fost reabilitate printr-un contract de finanţare de reabilitare a zonei urbane – Dealul Cetăţii Devei, monument al naturii şi cu valoare istorică, ridicat în municipiul Deva. Este singurul monument cu dublă valoare din ţară. Turiştii pot vizita incintele doi şi trei, care înseamnă baza cetăţii şi centrul cetăţii până în vârf. S-a făcut consolidarea zidurilor incintei, reamenajarea spaţiului interior, restaurarea porţii a doua, care e şi punct de informare pentru vizitatori. A fost restaurată şi camera artileriştilor, spaţiul interior a fost amenajat ca spaţiu de expunere a armelor medievale, piese de artilerie. La incinta doi a fost restaurat bastionul semicircular Bethlen şi scara semicirculară tot ca spaţiu de expunere de arme medievale. Mai avem de finalizat pe fonduri proprii mobilierul şi achiziţionarea de arme, nu vrem reproduceri, ci arme originale pe care vrem să le achiziţionăm de la muzee”, a declarat, pentru Mediafax, Petru Mărginean primarul municipiului Deva.

Astfel, cetatea va fi deschisă oficial pentru public în data de 4 aprilie. Mai este nevoie de reabilitarea vârfului cetății, lucru care se va realiza până la începutul anului viitor. Acolo va fi realizat și un amfiteatru pentru spectacole.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *