Ziua Mondială a Refugiatului: Salvați Copiii a asistat 1.600 de copii refugiați

Ziua Mondială a Refugiatului: Salvați Copiii a asistat 1.600 de copii refugiați

- in Locale, Social, Stiri
0

Ziua Mondială a Refugiatului: Salvați Copiii România a asistat, în ultimele 12 luni, 1.600 de copii nevoiți să se refugieze, pentru a-și salva viața.

Salvați Copiii susține că, într-un singur an, numărul solicitanților de azil în România s-a triplat, ajungând la 4.815, cel mai ridicat nivel de când România a ratificat Convenţia de la Geneva. Mai mult, în 2017, numărul copiilor care au ajuns în România a fost de patru ori mai mare decât în 2016, reprezentând aproximativ 33% din numărul total al solicitanților de azil înregistrați. Dintre aceștia, aproape jumătate au vârsta curpinsă între 0 și 6 ani.

Totodată, spre deosebire de anii anteriori, în perioada august-noiembrie 2017 au sosit pe Marea Neagră un număr de 547 de adulți și copii.

Povestea lui Haji, trimis singur în lume, pentru a trăi

Haji este unul dintre acești copii. S-a născut în Mosul, Irak, iar în urmă cu 5 ani, când avea șase ani, mama lui a fost răpită de ISIS, iar Haji a rămas în grija tatălui și a fraților mai mari, care erau mai tot timpul plecați.

„Nu știu unde s-a dus mama mea, dar îi spun în fiecare seară că mi-e dor de ea și că aștept să se întoarcă”, spune Haji de fiecare dată când este întrebat de familia sa.

Pentru a-l salva, tatăl a hotărât să îl trimită la un unchi care se afla într-o țară din Europa de Vest. Pe drum, călăuza, în grija căruia a fost lăsat, l-a abandonat la granița cu România, deoarece Haji nu reușea să țină pasul cu restul grupului. Haji a fost preluat de autoritățile române și, fiind minor neînsoțit, a fost cazat într-un centru de plasament.

Organizația Salvați Copiii l-a inclus pe Haji în programul de asistență a copiilor solicitanți de azil. Haji a primit suport emoțional, social și material, fiind intregrat în activitățile pe care Salvați Copiii le desfașoară în cadrul Centrului Regional de Proceduri și Cazare pentru Solicitanții de Azil Timișoara.

Numai în 2017, Organizația Salvaţi Copiii a oferit servicii educaţionale şi sociale pentru 1.600 de copii şi aproximativ 1.300 de adulţi solicitanţi de azil și beneficiari ai protecţiei internaţionale. Salvați Copiii a răspuns prompt nevoilor de asistenţă, oferind suport material pentru 890 de copii (alimente, haine, medicamente, consultații medicale, igienico-sanitare), consiliere socială pentru 1.600 de copii și părinții acestora, servicii educaţionale şi activităţi recreative pentru 625 de copii, sprijin în vederea înscrierii în sistemul de învăţământ pentru 95 de copii.

În prezent, Salvați Copiii România, în calitate de partener al Inspectoratului General pentru Imigrări, desfășoară activități sociale, educaționale și recreative în Centrele Regionale de Proceduri și Cazare pentru Solicitanți de Azil din Bucureşti, Galaţi, Rădăuţi, Șomcuta Mare și Timişoara.

La sosirea în România, majoritatea solicitanților de azil sunt cazați într-unul dintre cele șase centre regionale de proceduri și cazare pe care le administrează Inspectoratul General pentru Imigrări, dar condițiile din centrele de primire sunt precare. Există un risc permanent de apariție a focarelor de boli datorate problemelor legate de supraaglomerare și salubritate.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *