Ziua Internațională a Toaletei. Câți români beau apă infectată cu fecale?

Ziua Internațională a Toaletei. Câți români beau apă infectată cu fecale?

- in National, Social, Stiri
0

De Ziua Internațională a Toaletei marcată duminică, 19 noiembrie, în România. Datele, atât la nivel mondial, cât și în România, sunt în continuare îngrijorătoare.

80% din apa reziduală generată de societate se întoarce în ecosistem fără a fi tratată sau reutilizată. 1,8 miliarde de persone folosesc o sursă de apă potabilă care nu este tratată corespunzător împotriva contaminării cu materii fecale. Numai 39% din populația mondială (2,9 miliarde persoane) folosesc un serviciu de salubritate sigur, care elimină în mod sigur sau trateazăcorespunzător materiile fecale.

Aproximativ 60% din populația la nivel mondial – 4,5 miliarde persoane – nu au toaletă în casă sau au o toaletă care nu evacuează în mod corespunzător materiile fecale, ceea ce înseamnă că apa din proximitate poate fi contaminată de acestea. 869 milioane de persoane își fac nevoile în natură și nu au acces la toaletă. Măsuri precum asigurarea accesului la apă necontaminată, o igienă mai bună sau îmbunătățirea sistemelor de salubritate pot preveni în jur de 842.000 decese în fiecare an.

Din păcate, Romania contribuie la statististicile de mai sus.

Conform datelor Institutului Național de Statistică, doar jumătăte (49,1%) din populaţia rezidentă a României are locuinţele conectate la sisteme de canalizare.

Procentul de populaţie cu locuinţe conectate la sistemele de canalizare prevăzute cu staţii de epurare a apezlor uzate a fost mai mic de jumătate, 47,7% din populația rezidentă a ţării. În mediul rural, doar 66 % dintre locuințe au canalizare și 88% au apă curentă. Conform aceluiași studiu, doar o treime din familiile din Muntenia au apă la robinet şi toalete în casă. Conform unui raportul Eurostat, dat publicităţii în ianuarie 2016, 38,1% din locuinţele din România au WC în curte (media europeană fiind 2,7%).

Cu ocazia Zilei Internaționale a Toaletei va fi lansat “Manualul de Construcție a toaletelor și a puțurilor”, care include instrucțiuni pentru a asigura evacuarea reziduurilor în mod sigur, responsabil și sustenabil, în parametrii impuși de Ziua Internațională a Toaletei. Acest manual dezvoltat sub supervizarea tehnică și este rezultatul experienței de șapte ani, cu diverse proiecte de salubrizare în întreaga lume.

Tema aleasă anul acesta de Organizația Națiunilor Unite pentru Ziua Internațională a Toaletei este “The poo journey”. Obiectivul acțiunilor cu ocazia Zilei Internaționale a Toaletei este informarea și educarea populatței cu privire la acțiunile necesare pentru evacuarea reziduurilor (inclusiv materii fecale) în mod sigur, responsabil, sigur și sustenabil.

În Timiș, Aquatim exploatează 255 de foraje, 23 de staţii de tratare a apei potabile și o rețea de distribuție de 1.763 km, cu 66.129 branșamente din care 96% sunt contorizate – arată Raportul Aquatim pe 2016. În Timișoara, ponderea populaţiei care beneficiază de aceste servicii se apropie de 100%, în schimb, în restul ariei de operare a societăţii, procentul este de 65%. Populația în aria de delegare se ridică la 472.415 și 88% beneficiază de servicii de alimentare cu apă în sistem centralizat.

Gh. M.