Veste importantă pentru fermierii din Timiș loviți de secetă. Ce trebuie urgent să facă dacă vor să fie despăgubiți

Veste importantă pentru fermierii din Timiș loviți de secetă. Ce trebuie urgent să facă dacă vor să fie despăgubiți

- in Administratie, Agricultura, Locale, Slider, Stiri
0

Consilierul președintelui CJ Timiș pe probleme de agricultură, Alexander Degianski dă speranțe agricultorilor din vestul țării loviți de secetă. Aceștia au mai multe obligații până la culegerea recoltei dacă vor să fie despăgubiți. Sau măcar să nu fie acuzați de evaziune fiscală. Degianski este și directorul Stațiunii de Cercetare Didactică din cadrul USAMVB Timișoara și a vorbit în două rânduri cu ministrul Agriculturii despre problemele fermierilor din vestul țării.

În urma secetei excesive și prelungite care a avut loc în această parte a țării culturile agricole de primăvară, în mod special, au suferit foarte mult ducând la pagube importante asupra cantității și calității recoltelor. Cele mai afectate au fost culturile de: soia, floarea soarelui, porumb, pomii fructiferi, legumele, cartofii, morcovii, varza, acolo unde nu au existat sisteme de irigații. Fermierii trebuie să meargă la primăriile pe raza cărora au terenurile și să ceară ca în câmp să vină o comisie de constatare și evaluare a pagubelor produse de fenomenele meteo extreme, în acest caz seceta și arșița. Acest lucru pot să îl facă până în momentul în care recoltează cultura. Obligatoriu în această comisie trebuie să fie și persoana responsabilă de ISU de pe raza primăriei”, a declarat pentru banatulmeu.ro, Alexander Degianski, consilierul președintelui CJ Timiș pe probleme de agricultură.

Aceste acțiuni se derulează ca urmare a ordinului prefectului de Timiș care este și președintele comandamentului pentru situații de urgență al județului. Totul pentru ca acțiunea să aibă o finalitate și să ajungă pe masa ministrului Agriculturii.

Chiar dacă nu se primesc despăgubiri, important este ca fermierii să aibă aceste documente scrise și semnate, parafate de primărie pentru că perosnale fizice pot să beneficieze de reducerea normei pe venit și implicit scutirea de la impozit, iar persoanele juridice plătitoare de TVA vor avea mari probleme la finanțe, în urma unui control sau a unei rambursări de TVA când nu vor putea justifica pierderile agricole ale anului în curs. Comisia analizează fiecare parcelă și stabilește un grad de dăunare. În baza acestui grad de dăunare inclusiv pe partea contabilă firmele își pot regla pierderile, astfel încât să nu existe suspiciuni de evaziune fiscală. Am avut o discucție cu domnul ministru și acum o lună și acum două săptămâni când a fost la Timișoara și spunea că mai mult ca sigur va putea să dea un răspuns pe sfârșit de an”, ne-a mai spus directorul Stațiunii de Cercetare Didactică din cadrul USAMVB Timișoara.

În 2015 banii pentru secetă și calamități au fost dați la finalul lui decembrie, cu trei zile înaintea noului an.